Tour: Etappe 9 - Epische gravelrit in aantocht

De achtste etappe van de Tour de France eindigde zoals verwacht in een massasprint, Biniam Girmay was wederom de rapste van het stel. Vandaag wordt het weer een heel ander verhaal, de renners krijgen een klassieker voorgeschoteld: een heuse échte graveletappe in de Tour, tweehonderd kilometer chaos.

Rond half twee stappen de heren op in Troyes, waar de 199 kilometer lange etappe gaat beginnen. Na goed een uur koersen komt men al op de eerste gravelstrook en van daar tot aan de finish blijven ze die met grote regelmaat tegenkomen, veertien in totaal. De laatste strook ligt een kilometer of tien voor de finish, die ook in Troyes ligt, met onderweg ook nog eens vier klimmetjes van de vierde categorie.

Een dag lang op en neer, gravel, lekke banden en chaos dus, dit heeft de potentie om een van de meest vermakelijke ritten in hele lange tijd te worden. Voor een nog veel meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we door naar het FOKforum, hier om precies te zijn. De finish wordt ergens tegen zes uur verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)