Zinderende F3-hoofdrace Silverstone levert unieke dubbel op

Op een droog, vochtig, droog, vochtig en weer droog circuit van Silverstone is zondagochtend een zinderende Formule 3-hoofdrace verreden. De omstandigheden veranderden om de haverklap en dat zorgde voor allerlei verschillende tactieken en dus veel spanning.

Luke Browning stond op poleposition, naast de verrassende Max Esterson en voor Sami Meguetounif en Leonardo Fornaroli. Op rij drie stond Laurens van Hoepen met Christian Mansell, gevolgd door Nikola Tsolov, Callum Voisin, Matias Zagazeta, Arvid Lindblad, Charlie Wurz en Noel Leon.

Niet het hele veld stond op dezelfde banden: Voisin en, in het achterveld, Piotr Wisnicki stond op slicks, de rest stond op regenbanden. Zo ook Lindblad, maar hij kwam gelijk na de opwarmronde binnen om toch slicks te halen, gevolgd door onder meer Dino Beganovic en Gabriele Mini.

Voisin sneed op zijn slicks door het veld heen en reed zich rap naar plek vier, maar op dat moment kwam de safety car binnen: Cian Shields was gespind. Onder meer Alex Dunne en Wurz kwamen gelijk binnen voor slicks, maar de leiders bleven buiten, want er zou nog een regenbui aan zitten te komen.

De safety car kwam snel weer binnen en we konden door, met Browning, Fornaroli, Esterson en de op slicks rijdende Voisin voorop. Voisin kwam buiten de baan langs Esterson, maar dat leek hem geen straf op te leveren, en binnen een ronde had hij ook Fornaroli én Browning te pakken voor de leiding.

Binnen een ronde reed Voisin bijna tien seconden weg bij de rest, die ook snel werden aangevallen door de eveneens op slicks rijdende Tramnitz en Lindblad. Een schuiver van Dunne en Sophia Flörsch zorgde snel weer voor een safety car en op dat moment begon het ook weer te regenen, waardoor Tramnitz gelijk weer naar binnen kwam voor regenbanden.

Voisin kreeg achter de safety car toch gewoon zijn straf: tien seconden voor het buiten de baan inhalen van Esterson. Na nog altijd maar zeven ronden werd het groen weer gezwaaid: Voisin, Browning, Lindblad en Fornaroli voorop, maar dit keer op een vochtige baan, waarop Voisin op zijn slicks ineens de grootst mogelijke moeite had.

Dit keer was de boel omgedraaid: de coureurs op slicks zakten kansloos door het veld, Voisin lag anderhalve ronde later amper nog in de top-20. Browning, Fornaroli en Esterson reden voorop, Tramnitz reed zich in no-time van achteren naar plek zeven en de safety car kwam weer de baan op na een forse crash met Dunne, Sebastian Montoya en Joshua Dufek.

Na opruimwerkzaamheden konden we met een kwartier te gaan weer door op een nu juist weer drogere baan, maar mét mogelijk nog wat lichte regen in aantocht. Browning reed zich snel los van de rest, maar reed nog altijd op regenbanden. Voisin kwam op zijn slicks vanaf het achterveld weer opzetten en ogenschijnlijk moeiteloos ging hij langs Browning naar de leiding in een bizarre achtbaanrace.

Browning's regenbanden gaven een paar ronden voor het einde toch de geest: Lindblad en Mini gingen er op de slicks simpel voorbij en namen de podiumposities achter Voisin in beslag. Voisin, Lindblad en Mini reden ver weg van de rest van het veld, wat voor Voisin goed was: zo hield hij met zijn tijdstraf alsnog de derde plek. Lindblad won de bizarre race, de eerste coureur ooit die de sprint- en hoofdrace in één F3-weekeinde won, Mini werd tweede - Van Hoepen kwam er allemaal niet echt aan te pas en werd elfde.