Spanje naar halve finale EK na late kopgoal in verlenging

Spanje heeft zich ten koste van Duitsland geplaatst voor de halve finales op het EK voetbal. In de tweede helft van de verlengingen kopte Mikel Merino in de 119e minuut raak en zorgde dat Spaanse voetbalploeg doorgaat op het EK: 2-1.

Spanje ging in de eerste kwartfinale van het EK voetbal als beste van start. Pedri was na een goede aanval direct gevaarlijk, maar zijn schot werd gekeerd door Manuel Neuer. Vlak daarna moest Pedri geblesseerd van het veld en werd vervangen door Daniel Olmo. Spanje was daarna ook wat beter dan thuisland Duitsland, maar de eerste helft was niet spectaculair en we gingen de rust in met 0-0.

Vroeg in de tweede helft brak Olmo de wedstrijd open. De aanvallende middenvelder kreeg de bal vanaf rechts, waarna de Spanjaard de bal met een lage schuiver binnenschoot. Na de openingstreffer moest Duitsland komen en met de nodige aanvallende wissels werd Spanje ook teruggedrongen. Duitsland werd meermaals gevaarlijk via onder meer Niclas Füllkrug. Spanje leek de wedstrijd eruit te trekken, maar in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd viel toch de verdiende gelijkmaker. Joshua Kimmich legde met een kopbal terug op Florian Wirtz, die met een gekruist schot de gelijkmaker maakte.

Verlengingen dus. Daarin kregen beide teams nog prima mogelijkheden in de eerste helft, maar daarin werd niet gescoord. In de tweede verlenging hoopte heel Duitsland dat de scheidsrechter de bal op de strafschopstip zou leggen na hands van Marc Cucurella. Arbiter Anthony Taylor én de VAR zagen daar niks in en we leken af te stevenen op strafschoppen. Maar in de voorlaatste minuut zorgde Mikel Merino met een rake kopbal na een prachtige voorzet van Olmo alsnog voor de beslissing. Duitsland kreeg in de extra tijd nog een kans op de gelijkmaker, maar die ging net naast, waardoor Spanje de eerste halve finalist is.