Gastland VS uitgeschakeld op Copa America, Uruguay en Venezuela imponeren

Terwijl we in Europa druk bezig zijn met het EK voetbal, is in de Verenigde Staten het Pan-Amerikaans kampioenschap bezig, natuurlijk beter bekend als de Copa America. Inmiddels is de groepsfase ook daar voorbij, donderdagavond staat de eerste kwartfinale op het programma - vrijdag volgt er nog één, zaterdag worden er twee gespeeld.

Groep A
Titelverdediger Argentinië opende in Atlanta met een 2-0 overwinning op Canada, terwijl Peru en Chili in Arlington niet tot scoren kwamen. In Kansas City pakte Canada met 1-0 de eerste punten tegen Peru, waarna Argentinië in East Rutherford met 1-0 van Chili won. Met alweer zijn derde en vierde goal zorgde Lautaro Martinez in Miami voor een 2-0 zege van de Argentijnen op Peru, terwijl Chili wéér niet tot scoren kwam, maar in Orlando wel een puntje pakte tegen Canada.

Voor Canada was dat ene puntje genoeg, met vier punten plaatsten ze zich als tweede voor de kwartfinales, uiteraard achter de negen punten van Argentinië.

Groep B
In Santa Clara begon Venezuela verrassend goed: een achterstand tegen Ecuador werd omgebogen naar een 2-1 overwinning, waarna Mexico in Houston met 1-0 van Jamaica won. De Jamaicanen hadden het lastig en verloren in Las Vegas met 3-1 van Ecuador, maar de verrassing zat in Inglewood: Venezuela won met 1-0 van Mexico dankzij een penalty van Salomon Rondon, die nota bene een maand eerder zijn Mexicaanse club Pacheca nog als topschutter naar de titel hielp in de Noord-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League.

In Glendale kwamen Mexico en Ecuador niet tot scoren in de laatste speelronde, hoewel de vele duizenden Mexicaanse fans even konden juichen: diep in blessuretijd kregen ze een penalty en bij winst zouden ze door zijn, maar de penalty werd na het bekijken van de beelden ingetrokken. Venezuela won met 3-0 van Jamaica en ging als groepswinnaar door, samen met Ecuador.

Groep C
In Arlington begon de Amerikaanse thuisploeg degelijk met een 2-0 zege op Bolivia, terwijl Uruguay alvast met 3-1 van Panama won in Miami. In Atlanta ging het echter fout voor de thuisploeg: ze kwamen snel op voorsprong, maar Panama sloeg bijna gelijk terug en won zelfs met 2-1. Uruguay speelde zich overtuigend naar een 5-0 zege op Bolivia en maakte het vervolgens af door de Amerikanen in Kansas City met 1-0 te verslaan, waarmee het gastland er definitief uit lag.

Panama won ondertussen met 3-1 van Bolivia en staat zo voor het eerst in de historie in de kwartfinales, achter het ongenaakbare Uruguay.

Groep D
In Houston opende Colombia met een 2-1 overwinning op Paraguay, terwijl Brazilië zeer matig begon: een doelpuntloos gelijkspel tegen Costa Rica. Met een overtuigende 4-1 zege op Paraguay poetsten ze de stroeve start weg, terwijl Colombia met 3-0 van Costa Rica won. De twee toplanden bleven op 1-1 steken in de laatste slotronde, waarin Costa Rica met 2-1 van Paraguay wist te winnen.

De Colombianen wonnen de groep met zeven punten, Brazilië plaatste zich met vijf punten, één meer dan Costa Rica, toch wel gewoon voor de kwartfinales.

Kwartfinales
Donderdagnacht om 03.00 uur Nederlandse tijd spelen Argentinië en Ecuador tegen elkaar in de eerste kwartfinale, 24 uur later trappen Venezuela en Canada af. De overige kwartfinales worden zaterdag gespeeld: 's avonds om 00.00 uur Nederlandse tijd beginnen Colombia en Panama er aan, drie uur later gevolgd door Uruguay en Brazilië.