World Cup of Darts: Engeland na 8 jaar weer kampioen, Nederland vroegtijdig onderuit

Nu het EK voetbal even wat rustdagen kent, kijken we nog even terug naar het afgelopen weekeinde. In Frankfurt werd de veertiende World Cup of Darts gespeeld, een landentoernooi met twee spelers per team, die tegenwoordig alle wedstrijden in koppelformat afwerken.

Veertig landen deden mee aan het toernooi, de vier hoogstgeplaatste duo's mochten de groepsronde overslaan en waren zeker van de achtste finales: Engeland met Luke Humphries en Michael Smith, Wales met Jonny Clayton en Jim Williams, de Nederlanders Michael van Gerwen en Danny Noppert en de Schotse veteranen Peter Wright en Gary Anderson.

De groepsfase kenden twee echte verrassingen, te beginnen met Ierland: William O'Connor en Keane Barry kwamen er niet doorheen, nota bene Taiwan was te sterk. De Amerikanen Danny Lauby en Jules van Dongen gingen daar ook al onderuit, maar daar was de verrassing groter: niet het Portugal van Jose de Sousa, maar de Italianen Massimo Dalla Rosa en Michele Turetta stonden in de knockoutfase.

In de achtste finales ging het al fout voor Nederland: Van Gerwen en Noppert scoorden wel goed, maar finishten bijna niks en werden met 8-2 door de gehaktmolen gehaald door Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh uit België. De stunt van Italië was ook nog niet voorbij: Dall Rosa en Turetta klopten Damon Heta en Simon Whitlock uit Australië in een zinderende partij met 8-7.

Daarmee waren de verrassingen nog niet klaar, want ook Kroatië kon er wat van: in een heerlijke strijd waren Boris Krcmar en Romeo Grbavac met 8-6 te sterk voor Clayton en Williams. België maakte in de kwartfinales met 8-7 een einde aan de Italiaanse droom, hoewel de Italianen er bíjna waren. Mensur Suljovic en Rowby-John Rodriguez klopten namens Oostenrijk de Kroaten met grote moeite (8-7).

Ook de Schotten hadden het zwaar: Wright en Anderson hadden een beslissende leg nodig om de Zweden Jeffrey de Graaf en Oskar Lukasiak te bedwingen. Engeland had het met 8-4 dan iets minder moeilijk met Josh Rock en Brendan Dolan uit Noord-Ierland, waarmee de halve finales bekend waren.

In die halve finales was het helaas een stuk minder spannend: Engeland was Schotland met 8-4 de baas en de Oostenrijkers klopten België met 8-3. In de finale waren oud-wereldkampioen Smith en regerend wereldkampioen Humphries dan toch ook een maatje te groot voor Suljovic en Rodriguez: 10-6 en de eerste World Cup-titel na acht jaar was een feit - de vijfde Engelse titel ooit en de eerste met een ander duo dan Phil Taylor/Adrian Lewis.

Volgende week zaterdag begint het volgende grote toernooi, de World Matchplay. Michael van Gerwen neemt het dan in de eerste ronde al op tegen vicewereldkampioen Luke Littler.