Portugal na penalty's naar kwartfinales op EK

Portugal heeft maandagavond de kwartfinales bereikt na strafschoppen. Diogo Costa werd de held van Portugal. De Portugese doelman pakte in de strafschopserie alle penalty's van Slovenië, waardoor Portugal in de kwartfinale speelt tegen Frankrijk.

Cristiano Ronaldo had in de poulefase nog niet gescoord en in de achtste finales tegen Slovenië was de superster van Portugal er een aantal maal dichtbij vanuit vrije trappen, maar kwam niet tot scoren. Ook de rest van de spelers die op het veld stonden kwamen in de reguliere speeltijd niet tot scoren, waardoor er verlengingen aan te pas kwamen.

In die verlengingen kreeg Ronaldo de kans om te scoren. Portugal kreeg in de eerste helft van de verlengingen een penalty en Ronaldo zette zich achter de bal, maar de strafschop werd gestopt door Jan Oblak. De wedstrijd leek af te gaan op een strafschoppenserie, maar vlak daarvoor kreeg Slovenië de kans op een doelpunt. Na een fout van Pepe mocht Benjamin Sesko alleen op Diogo Costa, maar kreeg de bal niet voorbij de Portugese doelman.

De strafschoppenserie moest de beslissing brengen en daarin had Costa een heldenrol. De Portugese doelman pakte alle strafschoppen van Slovenië, terwijl Portugal niet faalde vanaf elf meter. Door de winst staat Portugal in de kwartfinale tegen Frankrijk, die eerder op de avond wonnen van België.