Tweede Formule E-podium op rij voor Frijns, Da Costa pakt 3e zege op rij

Ook zondagavond werd er weer geracet op de Portland International Raceway. In het voorlaatste Formule E-weekeinde van het seizoen stond de tweede race op het Amerikaanse asfalt op het programma en ook dit keer werd het weer een uiterst boeiend gevecht.

Op poleposition stond Jean-Eric Vergne in zijn Penske, naast de Porsche van Antonio Felix da Costa. Sam Bird en Robin Frijns stonden op rij twee, voor Jake Hughes, kampioenschapsleider Nick Cassidy, Pascal Wehrlein, Nyck de Vries, Jehan Daruvala en Stoffel Vandoorne.

Ook dit keer was de openingsfase weer flink chaotisch, waarbij onder meer Hughes, Vergne en zelfs De Vries even op kop reden. Voor Bird was het wel vrij snel klaar: in ronde zes liep hij forse schade op in de strijd en hij moest de pitstraat in, waarmee zijn kansen verkeken waren.

Ondertussen reden zelfs Sebastien Buemi en Nico Müller zich naar de kop, nadat ze ruim buiten de top-10 gestart waren. Voor Buemi, die zelfs als zeventiende vertrokken was, duurde het feestje echter niet lang: hij kreeg een drivethroughpenalty wegens een overschrijding van het technisch reglement.

Het McLaren-drama werd halverwege de race compleet: na Bird ging ook Hughes het gras in en ook zijn kansen waren verkeken. Hij was bepaald niet de enige, want ook Cassidy, Jake Dennis, De Vries én debutant Caio Collet kwamen de pitstraat in met schade. Frijns reed ondertussen aan de leiding, voor Da Costa, Vergne en Pascal Wehrlein.

Een ruime ronde later ging Mortara ook het gras in, het veld werd alsmaar verder uitgedund. Acht ronden voor het einde kwam de safety car de baan op, zodat de nodige troep van de baan gehaald kon worden. Met Frijns op kop en zes ronden te gaan kon er weer geracet worden, Da Costa nam gelijk de eerste plek over.

Na de herstart was het afgelopen met de constante positiewisselingen, want met een paar ronden te rijden had men het gaspedaal dit keer wél gevonden, waar de coureurs eerder nog vooral energie aan het besparen waren. Evans ging langs Frijns naar plek twee en opende de jacht op Da Costa, maar werd juist teruggepakt door Frijns.

Frijns was degene die het tempo zeer sterk te pakken had, bij het betreden van de slotronde zat hij ineens onder de achtervleugel van Da Costa. De Portugees hield de deur echter zeer knap dicht en pakte zijn derde opeenvolgende zege, pas de derde keer ooit dat iemand dat lukte: Buemi deed het in 2016/17 en Da Costa zelf in 2019/20.

Frijns bekroonde een uitstekend weekeinde met plek twee en dus zijn tweede podiumplek op rij, Evans finishte als derde, voor Wehrlein. De Duitser profiteerde daarmee niet echt lekker van de dubbele nulscore van Cassidy in Portland, waardoor Cassidy alsnog als leider het slotweekeinde in gaat - Evans en Wehrlein zijn de enige twee realistische concurrenten die hij nog heeft.