Martin maakt MotoGP-titelstrijd nůg spannender met sprintwinst in Qatar

Op het Losail International Circuit is zaterdag de sprintrace verreden voor de Grand Prix van Qatar in de MotoGP. In het voorlaatste weekeinde van het jaar kon vooraf de wereldtitel in theorie vergeven worden, hoewel dat na de sprintrace van zaterdag niet meer mogelijk is.

We begonnen met Luca Marini verrassend op poleposition en Fabio Di Giannantonio met diens teamgenoot Alex Marquez ook op de eerste rij. Titelrivalen Francesco Bagnaia en Jorge Martin vormden met Martin's teamgenoot Johann Zarco de tweede rij, voor Marc Marquez, Maverick Viñales, Raul Fernandez, Aleix Espargaro, Brad Binder en Augusto Fernandez. Zelfs rij vijf was echter gevaarlijk, met Marco Bezzecchi, Fabio Quartararo en Enea Bastianini.

In de openingsbochten ging het fout in het achterveld: Bastianini, Espargaro en Oliveira gingen onderuit. Voorin had Marini een prima start en kwam hij als leider de eerste ronde door, met Alex Marquez in zijn kielzog en een klein gaatje naar Bagnaia, Martin, Marc Marquez, Di Giannantonio en Zarco. Martin drukte zijn Ducati al snel fraai binnendoor bij Bagnaia, die ook gelijk een ontketende Di Giannantonio langszij zag komen.

Martin reed het gat naar de duellerende Marini en Alex Marquez dicht en had Di Giannantonio in zijn kielzog, terwijl Bagnaia uit alle macht probeerde in de buurt te blijven. Marquez kwam niet voorbij Marini en dus zette Martin zijn Ducati langs de één jaar oudere versie van Marquez, die aangevallen werd door teamgenoot Di Giannantonio - Martin nam nog geen ronde later ook al de leiding over van Marini.

Richting de slotfase wist Di Giannantonio voorbij Marini te gaan en aan te sluiten bij Martin, waar hij vervolgens rondenlang vlak achter bleef zitten. Een echte aanval kwam er niet, dus de winst was voor Martin, voor Di Giannantonio en Marini, die Alex Marquez van zich af hield. Bagnaia moest het doen met een vijfde plek, waardoor Martin in het wereldkampioenschap tot op zeven punten genaderd is, met nog één sprintrace en twee Grand Prix' te gaan.

Zondag wordt de racedag om 15.00 uur Nederlandse tijd geopend door de Moto3, waar Collin Veijer tussen teamgenoot Ayumu Sasaki en Romani Fenati op de tweede rij staat - Daniel Holgado, Diogo Moreira en Deniz Öncü vormen daar de eerste startrij.

Om 16.15 uur gaat de Moto2 dan van start met de verrassende polesitter Joe Roberts en Celestino Vietti met Aron Canet naast hem, gevolgd door Fermin Aldeguer, Sam Lowes en Jake Dixon. Zonta van den Goorbergh start dan vanaf plek veertien, Bo Bendsneyder moet het met de 25e plek doen. Om 18.00 uur gaan de startlichten voor de MotoGP dan uit.