Downhiller Goldstone sluit World Cup-seizoen af met fenomenale thuiszege

In het Canadese Mont-Sainte-Anne is zaterdagavond een einde gekomen aan weer een mooi World Cup-seizoen voor de downhillers op de mountainbike. Op een uiterst lastige piste - het was nog redelijk vochtig en dus glad van de eerdere regenval - werd nog één keer gestreden om de overwinningen.

Vrouwen
De Sloveense Monika Hrastnik had vroeg een goede tijd neergezet, maar de Italiaanse Veronika Widmann dook daar bijna drie seconden onderdoor. De Duitse Nina Hoffmann hoorde bij de laatste sprong zowel haar voor- als achterband klappen, maar bleef overeind en was alsnog een ruime seconde rapper dan Widmann. Er stond echter geen maat op wereldkampioene en World Cup-winnares Valentina Höll: de dominante Oostenrijkse zette een bizarre run neer en was een ongelooflijke 13,066 seconden sneller dan Hoffmann, met Widmann op de derde plek.

Mannen
De Fransman Gaëtan Vige maakte grote indruk door een verrassend rappe run neer te zetten, waarna de Brit Bernard Kerr een halve seconde sneller naar beneden ging. De Amerikaan Dakotah Norton was razendsnel, maar een forse fout bracht hem nét achter Vige. Daarna was het de beurt aan Loïc Bruni en de grootheid liet zien hoe het wel moest: nog eens een ruime tiende sneller dan Kerr en met nog twee rijders te gaan betekende het dat Bruni ook zijn derde eindzege in de World Cup pakte.

Na Bruni kwam George Ethan Craik naar beneden, dé revelatie van met name het tweede deel van het seizoen. De jonge Brit zette de run van zijn leven neer, was vooral op de rotsen ongekend goed en was bijna 2,5 seconden sneller dan Bruni. Toch was het niet genoeg voor zijn eerste zege, want er stond totáál geen maat op thuisheld Jackson Goldstone: de Canadees denderde als een dolle het parcours af en was aan de finish maar liefst 4,328 seconden sneller, waardoor hij als enige rijder dit seizoen twee zeges boekte - zeven winnaars in acht wedstrijden is de eindstand.