Laporte pakt Europese titel op VAM-berg, brons voor Kooij

Christophe Laporte heeft zich in Drenthe gekroond tot Europees kampioen wielrennen op de weg. De Fransman bleef op de VAM-berg net Wout van Aert en Olav Kooij voor.

Vroeg in de wedstrijd kregen we een kopgroep van vijf, met daarbij de Europees kampioen tijdrijden Joshua Tarling. Ze kregen ruim twee minuten, maar in het peloton namen al snel België en Denemarken de controle en op ruim dertig kilometer werden Mathias Vacek en Stefan Bissegger als laatste twee renners van de kopgroep ingerekend.

Op dat moment begon ook de finale op het EK. Er zou een kopgroep van tien ontstaan met daarbij de twee Nederlanders Olav Kooij en Mike Teunissen. Ook favorieten als Mads Pedersen, Wout van Aert, Arnaud de Lie en Christophe Laporte waren mee in de kopgroep. Italië had de kopgroep gemist mede doordat hun kopman Filippo Ganna bij een valpartij betrokken was.

Met het ingaan van de laatste ronde had de kopgroep 25 seconden voorsprong. Laporte plaatste als eerste een aanval en aan het begin van de laatste keer de VAM-berg had de Fransman een voorsprong van tien seconden. In de achtergrond trok De Lie de sprint aan voor zijn landgenoot Van Aert en Kooij volgde. In laatste honderd meter kwamen ze aan het wiel van Laporte, maar de Fransman had nog wat over en won het EK voor Van Aert en Kooij.

Results powered by FirstCycling.com