HeroÔsche zege volleybalsters in cruciaal OKT-duel

De Nederlandse volleybalsters zijn nog volop in de strijd voor één van de twee olympische startbewijzen, die op het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Ningbo te vergeven zijn. De ploeg van bondscoach Felix Koslowski won vrijdag verrassend van het gastland na een prachtige comeback.

Nederland had in de eerste set niet heel veel in te brengen, maar in de tweede set ging het beduidend beter. Toch was China op de beslissende momenten nét iets sterker, waardoor de thuisploeg een 2-0 voorsprong in sets wist te pakken. In de derde set overtuigde Nederland alsmaar meer en zo bleef de ploeg in leven.

Ook in de vierde set zat Nederland goed in de wedstrijd, maar China speelde zich naar een ruime 22-15 voorsprong. Daar maakte Nederland echter korte metten mee, waarna het ook nog eens drie Chinese matchpoints weg wist te werken om vervolgens zelf de set wél in één keer binnen te hengelen.

Een vijfde set was nodig en ook daarin pakte China een voorsprong, maar ook die werd tenietgedaan door de ploeg van Koslowski. Nederland kwam wederom terug en maakte het op het eerste matchpoint gelijk af: 18-25, 24-26, 25-19, 26-24, 15-13.

Eerder op de dag won de Dominicaanse Republiek verrassend van Servië, waardoor de groep volledig open ligt. Nederland, Servië en de Dominicaanse Republiek hebben vier van hun vijf wedstrijden gewonnen, China en Canada volgen met drie zeges. Servië en Nederland hebben hetzelfde setsaldo, op basis van het puntensaldo staat Servië nét bovenaan.

In het weekeinde volgen de cruciale duels voor de gehele top-4. Nederland speelt zaterdag om 10.00 uur tegen Servië, waarna China het opneemt tegen de Dominicaanse Republiek. Zondag is het andersom: Nederland tegen de Dominicaanse Republiek, Servië tegen China.