Disney dropt de naam 'FOX' voor tv-zender; gaat verder als STAR Channel

Een eigenaardigheid bij de overname van filmstudio en mediabedrijf 21st (en 20th) Century Fox deed zich voor toen de Amerikaanse tv-zenders FOX en FOX News niet bij de deal betrokken waren; de niet-Amerikaanse tv-zenders met die naam hadden daardoor niets meer met de 'moederzender' te maken. Disney, de eigenaar van het Nederlandse FOX-kanaal sinds 2019, gaat de naam hier nu ook laten vallen.

Dit kondigt The Walt Disney Company, Benelux, deze week aan. De nieuwe naam van de zender wordt STAR Channel, een naam die in andere landen ook al wordt gebruikt als vervanger voor FOX-kanalen. De naam is voor Disney+-kijkers niet onbekend; één van de rubrieken op de streamingdienst heet ook al STAR en veel FOX-series die daarna op Disney+ verschijnen, zijn vervolgens daar ook onder te vinden. Overigens benadrukt het bedrijf dat de inhoud van de twee niet aan elkaar gelijk wordt; de tv-zender zendt bijvoorbeeld ook series uit waarvan Disney niet de streamingrechten heeft.

De hernoeming volgt op het hernoemen van FOX Sports naar ESPN, de naam van de Amerikaanse sportzender die al sinds de jaren 90 in handen was van The Walt Disney Company. Deze naamswijziging vond al plaats in 2020.

"STAR Channel heeft als missie om de beste actie, drama, horror en komedie series van toonaangevende studio’s te blijven uitzenden," zo luidt het persbericht van Disney. De verandering gaat in op 1 november, en de zender "blijft de nummer één seriezender en de thuisbasis van hoogstaande entertainment zoals we dat van FOX gewend zijn".

STAR Channel logo