Polsstokhoogspringer Duplantis pakt wereldrecord, Klaver 3e in Diamond League-finale

In het Amerikaanse Eugene is zondagavond het globale atletiekseizoen afgesloten met de tweede avond in de Diamond League-finale aldaar. Eerder meldden we al onder meer de dominante zege van Femke Bol, maar wat Nederlandse optredens en internationale topprestaties bleef het daar niet bij.

3000m mannen
We kregen een zinderende eindsprint tussen Yomif Kejelcha uit Ethiopië en de Noor Jakob Ingebrigtsen, die een dag eerder nog de mijl won. Ingebrigtsen leek te winnen, Kejelcha leek dan weer voorbij te komen, maar toch won de Noor: 7:23,63 - een verbetering van zijn eigen Europese record en de derde tijd ooit - tegen 7:23,64 minuten, één honderdste van een seconde. De Amerikaan Grant Fisher werd in 7:25,47 minuten derde.

400m vrouwen
Lieke Klaver was namens Nederland van de partij en maakte op voorhand wel een kans op de top-3, wat terecht was: met een uitstekend slotstuk liep ze in een prima 50,47 seconden naar de derde plek, achter de Poolse Natalia Kaczmarek (50,38) en de ongenaakbare Dominicaanse Marileidy Paulino, die in 49,58 seconden de winst pakte.

110m horden mannen
De Amerikaan Grant Holloway startte weer prima, maar niet goed genoeg: olympisch kampioen Hansle Parchment uit Jamaica kwam fantastisch op dreef, schopte de turbomotor aan en snelde naar een indrukwekkende tijd van 12,93 seconden. Holloway werd in 13,06 seconden tweede, voor landgenoot Daniel Roberts (13,07).

Polsstokhoogspringen mannen
Dat Armand Duplantis zou winnen leek vooraf al wel min of meer duidelijk en zo geschiedde: zijn derde sprong van de competitie ging al over 6,02 meter, twintig centimeter hoger dan nummer twee Ernest John Obiena uit de Filipijnen - de Amerikaan Sam Kendricks werd met 5,72 meter derde. Duplantis liet de lat op 6,23 meter, één centimeter boven zijn wereldrecord, en dat ging in poging één gelijk al goed, het nieuwe wereldrecord was een feit.

Discuswerpen vrouwen
Een Amerikaans feestje, met dit keer Valarie Allman als nummer één: 68,66 meter in haar eerste worp bleek genoeg voor de winst, hoewel kersvers wereldkampioene Laulauga Tausaga er met 68,36 meter niet ver af zat. Plek drie ging met 66,85 meter naar de Kroatische Sandra Perkovic, voor de 66,03 meter van Jorinde van Klinken.

100m horden vrouwen
Zoals eigenlijk het hele jaar al werd het een spannende race, met dit keer de Nigeriaanse wereldrecordhoudster Tobi Amusan als winnares in 12,33 seconden. Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico werd in 12,38 seconden tweede, voor de 12,44 van de Amerikaanse Kendra Harrison.

Verspringen vrouwen
In de derde ronde sprong Ese Brume uit Nigeria naar 6,85 meter, wat de Servische Ivana Vuleta in de zesde en laatste ronde evenaarde. Vuleta's op één na beste poging was 6,77 meter en dat leverde de winst op tegen de 6,69 meter van Brume, die haar laatste poging met een blessure moest laten schieten. Plek drie ging met 6,77 meter naar de Amerikaanse Quanesha Burks.

800m vrouwen
Dé strijd op de 800 meter werd in de laatste meters volle bak gevoerd: de Amerikaanse Athing Mu tegen de Schotse Keely Hodgkinson. De twee jutten elkaar op naar een geweldige tijd, waarbij Mu de winst pakte in een nationaal record van 1:54,97 minuten - alleen Pamela Jelimo en Caster Semenya liepen deze eeuw ook onder de 1:55. Hodgkinson werd in 1:55,19 minuten tweede, voor de Jamaicaanse Natoya Goule-Toppin, die in 1:55,96 óók een nationaal record liep.

Kogelstoten mannen
Zoals altijd was Ryan Crouser de favoriet, maar de Amerikaan was niet de enige die lekker in de wedstrijd zat. Sterker nog, landgenoot Joe Kovacs zat er nóg beter in: 22,93 meter was uiteindelijk de winnende stoot, twee centimeter verder dan Crouser. De Nieuw-Zeelander Tom Walsh werd met een eveneens uitstekende 22,69 meter derde.

200m mannen
Olympisch kampioen Andre de Grasse heeft een lastige tijd achter de rug, maar lijkt nu echt weer helemaal terug: de Canadees snelde overtuigend naar de winst in een zeer scherpe 19,76 seconden. De Amerikaan Kenny Bednarek werd in 19,95 seconden tweede, voor landgenoot Erriyon Knighton (19,97).

200m vrouwen
Alle ogen waren vooraf gericht op Shericka Jackson, uiteraard met het uit 1988 stammende wereldrecord van Florence Griffith-Joyner (21,34) in gedachten. Dat was ook nu net iets teveel van het goede, maar met 21,57 seconden liep Jackson wel de achtste tijd ooit - ze heeft nu vijf van de acht snelste tijden ooit in handen, drie daarvan dit jaar. De Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou werd in 22,10 seconden tweede, voor de Bahamiaanse Anthonique Strachan (22,16) - Tasa Jiya werd in 22,92 achtste.