Bol domineert Diamond League-finale, wereldrecord 5km Tsegay

In het Amerikaanse Eugene wordt zondagavond de laatste Diamond League-wedstrijd van het atletiekseizoen afgewerkt. De tweede avond van de finale leverde in de eerste helft al mooie dingen op, zoals een Nederlandse zege én een wereldrecord.

800m mannen
De Canadees Marco Arop was al een tijdje aan het jagen op het nationale record, maar bleef er nét boven. Weer ging de kersvers wereldkampioen er halverwege vandoor, maar hij werd gevolgd en de jonge Keniaan Emmanuel Wanyonyi snelde hem in de laatste meters voorbij: winst in een beste wereldjaarprestatie van 1:42,80 minuten, voor Arop, die met 1:42,85 minuten dan wél het Canadees record pakte. Plek drie was in 1:43,06 minuten voor de Algerijn Djamel Sedjati.

Hoogspringen vrouwen
Het werd een prachtige tweestrijd tussen de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh en Nicola Olyslagers uit Australië, waarin beide dames een beste wereldjaarprestatie van 2,03 meter haalden. Op 2,05 meter slaagden ze beiden niet en dus ging de winst op basis van het aantal foutsprongen naar Mahuchikh, voor Olyslagers en de Servische Angelina Topic (1,95m).

Discuswerpen mannen
In principe ging het tussen de Sloveen Kristjan Ceh en Daniel Ståhl uit Zweden, zoals wel vaker, maar dat was buiten Matthew Denny gerekend: de Australiër gooide in zijn zesde en laatste poging ineens een nationaal record van 68,43 meter en pakte daarmee zowaar de winst. Ceh werd met 67,64 meter tweede, voor de 67,36 meter van Ståhl.

Verspringen mannen
In de vierde van zes rondes kwamen zowel de Zwitser Simon Ehammer als Tajay Gayle uit Jamaica tot 8,22 meter, wat ook de twee verste sprongen bleven. Ehammer's op één na beste sprong was 8,12 meter, vier centimeter beter dan die van Gayle, en dus won de Zwitser. Plek drie was met 8,15 meter voor de Japanner Yuki Hashioka.

5000m vrouwen
Beatrice Chebet uit Kenia en de Ethiopische Gudaf Tsegay gingen geweldig hard en vooral in de slotfase stond er geen maat op Tsegay. Ze gooide de turbo aan en liep naar een fenomenale 14:00,21 minuten, een dik nieuw wereldrecord, na Faith Kipyegon's 14:05,20 van eerder dit jaar. Chebet werd met 14:05,92 tweede, de derde tijd ooit, ver voor de Ethiopische Ejgayehu Taye (14:21,52).

400m horden vrouwen
Femke Bol was uiteraard de topfavoriet en dat maakte ze weer helemaal waar: Shamier Little kon even mee, maar in de slotfase moest de Amerikaanse toch echt weer passen. Bol ging er vandoor en won in een wederom prachtige 51,98 seconden, voor Little (53,45) en de Jamaicaanse Rushell Clayton (53,56).