Vuelta: Etappe 17 - Op naar de monsterlijke Angliru

De zestiende etappe van de Vuelta a España kende weer een bijzondere bijsmaak: Jumbo reed uiteraard met Nathan van Hooydonck in gedachten. Of het invloed had is uiteraard lastig te zeggen, maar Jonas Vingegaard reed de boel in elk geval op een hoop, zowel hij als Primoz Roglic vielen rodetruidrager en ploeggenoot Sepp Kuss aan, maar die behield wel zijn trui.

Vandaag wederom een juniorenafstand, maar wel een iets lastiger rit dan die van gisteren. Men gaat van start in Ribadesella, zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen is dat vooral bekend vanwege prachtige grottekeningen, vele duizenden jaren geleden gemaakt door - vermoedelijk - de lokale Cro-Magnonmensen die in de omgeving woonden.

De eerste vijftig kilometer gaat het beetje bij beetje omhoog, om vervolgens bij het echte klimwerk aan te komen. Eerst de Alto de la Colladiella van de eerste categorie, vervolgens de Alto del Cordal, eveneens van de eerste categorie. Het klapstuk volgt daarna natuurlijk: de Angliru, goed 12,5 kilometer lang en gemiddeld bijna tien procent aan stijgingspercentage, waarbij vooral de laatste zes kilometer hels zijn, met onder meer een volle kilometer aan gemiddeld 17,5 procent, niet te doen.

Na een flinke neutralisatie gaat de etappe even voor twee uur echt van start, Eurosport is er een goed half uur later bij - hoewel het uitgebreide voorbeschouwen dan nog wel even duurt. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning, maar er kan natuurlijk ruim voor die tijd al ingeschakeld worden.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)