Vuelta: Etappe 14 - Loodzwaar, nog meer Jumbo-dominantie?

De dertiende etappe van de Vuelta a España was...bijzonder. Jumbo-Visma legde alles en iedereen op bizarre wijze op de pijnbank, scoorde een bizarre 1-2-3 en staat op een nog meer bizarre 1-2-3 in het klassement. Ondertussen zakte Remco Evenepoel, João Almeida en Marc Soler er in meer of mindere mate door, waardoor de enige strijd tussen drie teamgenoten gaat.

Vandaag keren we terug naar Spanje, maar dat gaat niet zomaar. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de heren van start gaan in Sauveterre-de-Béarn, voor een 156,5 kilometer lange rit met de finish op de Puerto de Belagua. Voor men in Spanje arriveert moet er echter stevig geklommen worden: de Col Hourcére en de Col de Erroymendi, beiden van de buitencategorie, en bovenop ligt dan ongeveer de grens met Spanje.

Na de tweede klim wordt er weer gedaald, volgt een wat kleiner klimmetje en vervolgens een oversteek naar de slotklim, de Puerto de Belagua van de eerste categorie. Deze grotendeels Baskische rit gaat om iets voor één van start met een forse neutralisatie, dik twintig minuten later gaan we echt los. Er zijn zowaar vanaf het begin beelden, dus Eurosport is gelijk live, de finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)