Vuelta: Etappe 13 - Monsterlijke rit met vuurwerkpotentie

De twaalfde etappe van de Vuelta a España was het herinneren niet waard, een massasprint aan het eind met winst voor Sebastian Molano, hartstikke leuk. Vandaag wordt het een ander verhaal, in elk geval in theorie, want we krijgen een joekel van een rit voorgeschoteld.

Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen is de etappe niet al te lang, 135 kilometer, maar gaat het vooral om het enorme klimwerk. Men zet koers in Formigal en na een paar korte klimkilometers - wel gelijk van de derde categorie - wordt de boel echt geopend met een enorme afdaling. In theorie is dat vragen om problemen, maar we gaan zien hoe het uitpakt.

Bovenop zijn we de grens met Frankrijk overgestoken en daar blijven we de rest van de dag ook. Na de afdaling volgt gelijk de fameuze Col d'Aubisque, ruim zestien kilometer aan gemiddeld boven de zeven procent. Van de Aubisque gaan we in twee stappen weer fors naar beneden, om vervolgens de Col de Spandelles te beklimmen, eerste categorie.

Ook de Spandelles wordt gevolgd door een afdaling en een kleine overbrugging, waarna koers wordt gezet naar de slotklim: de eveneens fameuze Tourmalet, vergelijkbaar met de Aubique, maar nog een paar kilometer langer. De etappe gaat even voor twee uur van start, dit keer zijn er zowaar gelijk al beelden beschikbaar en dus is Eurosport uiteraard gelijk live. De finish wordt tussen kwart over vijf en kwart voor zes verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)