Vuelta: Etappe 3 - Loodzware bergrit naar Andorra

De tweede etappe van de Vuelta a España werd weer niet echt een succes, gedoe met regen en het niet opnemen van de tijden bij de finish en dat soort zaken. Vandaag lijkt het eindelijk écht los te kunnen gaan, we kregen op dag drie al een heuse en serieuze bergetappe voorgeschoteld.

De renners stappen op de fiets in Suria en zetten koers voor een 158,5 kilometer lange rit naar Arinsal in Andorra. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien is het devies daarbij simpel: klimmen. In het begin wat kleine heuvels, maar daarna loopt het gestaag omhoog tot de grens.

Eenmaal in Andorra begint men aan de Coll d'Ordino, ruim zeventien kilometer aan gemiddeld zi'n vijf procent, maar met flink wat lastiger kilometers erbij. Na de afdaling volgt de klim naar de finish in Arinsal, nog eens acht kilometer aan zo'n acht procent, de klassementsrenners moeten eigenlijk wel met de billen bloot.

De heren beginnen er iets voor half twee aan, na een neutralisatie van een dikke tien minuten. Er zijn uiteraard niet gelijk beelden, het blijft Spanje, zodra die er zijn is Eurosport van de partij - vanaf half drie ongeveer, een dik uur later gevolgd door de Belgische TV. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)