Valpartijen Hassan en Bol in plaats van goud op WK atletiek

In het Hongaarse Boedapest is zaterdag het wereldkampioenschap atletiek van start gegaan. Voor Nederland lagen er zaterdagavond gelijk al serieuze kansen op (gouden) medailles, maar dat eindigde allemaal net even minder florissant dan gehoopt.

10.000m vrouwen
Zoals altijd nam olympisch kampioene Sifan Hassan gelijk achterin het veld plaats, waar ze lang bleef zitten. De een na de ander moest de groep laten gaan, Hassan bleef er uiteraard bij, en met ruim twee ronden te gaan kwam ze flink naar voren schuiven. Het Ethiopische contingent Ejgayehu Taye, Letesenbet Gidey en Gudaf Tsegay voerden het tempo op, maar Hassan kwam erbij en gooide de turbo in de slotronde aan.

Alleen Tsegay kon volgen en zij sprintte om het goud tegen Hassan, die nét iets rapper leek. Het duel liep echter wat uit de hand en Hassan kwam met de finish in zicht ten val, met een bebloede elleboog kwam ze als elfde over de meet. Tsegay pakte in 31:27,18 minuten het goud, voor landgenotes Gidey (31:28,16) en Taye (31:28,31). Diane van Es liep een degelijke race en werd in 32:05,85 minuten dertiende.

4x400m gemengd
Met Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol was Nederland de favoriet op het goud, zeker gezien het feit dat de Amerikanen met een soort C-team aan de start stonden. Bonevacia deed het uitstekend, Klaver liep een dijk van een race en Klein Ikkink hield keurig stand, waarna Bol het af mocht maken tegen de Amerikaanse Alexis Holmes.

Dat ging goed...tot een paar meter voor de finish: Bol ging onderuit en verloor het stokje, dat ze nog als derde over de finish kwam deed er niet meer toe, het stokje was weg en dus noteerde Nederland een DNF. Goud ging in een nieuw wereldrecord van 3:08,80 minuten naar Justin Robinson, Rosey Effiong, Matthew Boling en Holmes namens de VS. De Britse ploeg met Lewis Davey, Laviai Nielsen, Rio Mitcham en Yemi Mary John pakte zilver (3:11,06), voor de fortuinlijke Tsjechen Matei Krsek, Tereza Petrzilkova, Patrik Sorm en Lada Vondrova (3:11,98).

20km snelwandelen mannen
Het WK werd in de ochtend geopend door de snelwandelaars, zij het met wat uitstel vanwege flink onweer. Koki Ikeda uit Japan ging lange tijd aan de leiding, maar hij bleek zich overschat te hebben en zakte flink terug in de slotfase, waar Alvaro Martin juist op kwam zetten. De Spanjaard stoomde lekker door en snelde in 1:17.32 uur naar de wereldtitel, zeven seconden voor Perseus Karlström uit Zweden en vijftien tellen voor Caio Bonfim uit Brazilië.

Kogelstoten mannen, finale
De Amerikaanse wereldrecordhouder Ryan Crouser kampte de afgelopen tijd met bloedproppen in zijn kuit, maar na een behandeling met bloedverdunners werd besloten dat hij toch kon starten. Met 22,63 en 22,98 meter in zijn eerste twee pogingen gooide hij de boel gelijk al op slot, maar hij ging er nog vér overheen: zijn zesde poging, de wereldtitel was inmiddels ook definitief binnen, landde pas na 23,51 meter, slechts vijf centimeter onder zijn wereldrecord. Met 22,34 meter was er verrassend zilver voor Leonardo Fabbri uit Italië, voor de 22,12 meter van de Amerikaan Joe Kovacs.

Zevenkamp vrouwen
Anouk Vetter leek vooraf goede kans te maken op een medaille, ook al was de Amerikaanse Anna Hall de torenhoge favoriete voor goud. Vetter begon echter niet lekker: met 13,42 seconden op de 100m horden, 1,71 meter bij het hoogspringen, 15,72 meter bij het kogelstoten en 24,28 seconden op de 200 meter liet ze op alle vier onderdelen punten liggen, waardoor Vetter na dag één zevende staat. Met 13,82 seconden, 1,80 en 13,16 meter en 23,89 seconden staat Sofie Dokter er op plek tien redelijk voor, Emma Oosterwegel komt er nog niet echt aan te pas en staat dertiende na 13,38 seconden, 1,71 en 14,16 meter en 24,58 seconden.

De leiding is ruim in handen van Hall, die opende met 12,97 meter, teleurstelde met 1,83 meter en met 14,54 meter prima bezig was met de kogel, om af te sluiten met 23,56 seconden op de 200 meter. Alleen de Britse Katarina Johnson-Thompson lijkt in theorie enige kans te maken om Hall uit te dagen: met 13,50 seconden, 1,86 en 13,64 meter en 23,48 seconden staat ze op de tweede plek. Het verrassende Amerikaanse duo Chari Hawkins en Taliyah Brooks staat op de derde en vierde plek, beide dames hebben zich de hele dag door goed verbeterd.

Kogelslingeren mannen, kwalificatie
In de kwalificaties kwam Denzel Comenentia in actie voor Nederland, maar hij stelde teleur: met 70,16 meter moest hij het doen met de 29e plek, terwijl hij de 74,56 meter die nodig bleek voor een finaleplaats dit jaar al vier keer wist te halen.

Verspringen vrouwen, kwalificatie
Pauline Hondema sprong met 6,57 meter een van haar beste wedstrijden ooit, wat leidde tot een vijftiende plek in de kwalificatie. Dat was niet genoeg voor de finale, daarvoor kwam de Nederlandse uiteindelijk vier centimeter tekort.

1500m vrouwen, series
Sifan Hassan kwam eerder op de dag al in actie op de series van de 1500 meter en daar deed ze het prima: ze moest in de slotfase even aanzetten, maar won haar serie in 4:02,92 minuten tamelijk overtuigend en staat dus in de halve finales.

1500m mannen, series
Niels Laros maakte weer grote indruk, zoals hij het hele jaar al doet: de pas 18-jarige Nederlander wist zijn heat zelfs te winnen, voor de Spaanse wereldtopper Mohamed Katir, en deed dat in een uitstekende tijd van 3:34,25 minuten.

100m mannen, series
Raphael Bouju was er voor Nederland bij en deed het meer dan uitstekend: in 10,09 seconden snelde de 21-jarige Nederlander zelfs naar winst in zijn heat. De snelste tijd werd gelopen door de Jamaicaan Oblique Seville, die met 9,86 seconden zijn PR evenaarde. Ook de Amerikanen Noah Lyles (9,95), Christian Coleman (9,98) en Fred Kerley (9,99), de Zuid-Afrikaan Akani Simbine en de Keniaan Ferdinand Omanyala (beiden 9,97) liepen onder de tien seconden.