Dubbelslag voor Vingegaard in Dauphiné

Jonas Vingegaard heeft in aanloop naar de Tour de France alvast zijn goede vorm getoond. In de vijfde rit van de Dauphiné toonde de Deense klimmer van Jumbo-Visma zich duidelijk de beste klimmer en zou met meer dan een halve minuut winnen. Hij neemt ook de leiderstrui over van zijn landgenoot Mikkel Bjerg.

In de vijfde etappe lag in de laatste vijftien kilometer een klim van de tweede categorie. Geen lange klim, maar toch een klim van bijna vier kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 8,1%. In de beginfase van de etappe waren er verschillende aanvallen en uiteindelijk ontstond er een kopgroep van zes renners.

De kopgroep kreeg nooit veel ruimte van het peloton en bij het opdraaien van de laatste klim was het zestal bijna weer ingelopen. Leider Mikkel Bjerg kwam bij het opdraaien ten val en moest in de achtervolging, maar nadat Richard Carapaz in het peloton versnelde was het duidelijk dat de winnaar van de tijdrit niet kon terugkeren.

Bij de versnelling van Carapaz kon in eerste instantie Julian Allaphilippe nog volgen, maar bij een tweede versnelling moest de voormalig wereldkampioen afhaken. Jonas Vingegaard kon wel mee met de versnellingen van Carapaz. Vingegaard bleef lange tijd in het wiel van de Ecuadoraan zitten, maar nadat de Deen van Jumbo-Visma had overgenomen moest Carapaz direct passen. Vingegaard had op de top een voorsprong van ruim een halve minuut, terwijl Carapaz terugzakte na de eerste achtervolgingsgroep.

In de laatste tien kilometer behield Vingegaard zijn voorsprong en zou de vijfde etappe winnen. Hij won met meer dan een halve minuut en is ook de nieuwe leider in de Dauphiné. In het algemeen klassement heeft hij nu meer dan één minuut voorsprong op Ben O'Connor.

Results powered by FirstCycling.com