Zweden voert nieuwe antiterreurwetten in om toe te mogen treden tot NAVO

In Zweden zijn nieuwe antiterreurwetten van kracht geworden. Daarmee komt men Turkije tegemoet, dat strengere wetten heeft geëist als voorwaarden om Zweden toe te laten tot het NAVO-lidmaatschap.

Vanaf nu is het in het Scandinavische EU-land strafbaar om deel te nemen aan een terroristische organisatie, deze te financieren of anderszins te ondersteunen. Overtredingen kunnen leiden tot gevangenisstraffen van meerdere jaren.

Ook Hongarije heeft de toetreding van Zweden niet geratificeerd. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Billström eist nu dat de twee landen hun toestemming geven. Alle beloftes zijn waargemaakt.

Tijdens informeel overleg in Oslo spraken verschillende ministers van Buitenlandse Zaken uit andere landen de hoop uit dat Zweden tegen de tijd van de NAVO-top in Vilnius begin juli volwaardig lid zou zijn.

Zweden en Finland hebben in mei 2022 het NAVO-lidmaatschap aangevraagd. Finland werd begin april toegelaten. Zweden daarentegen is nog steeds niet geratificeerd door Turkije en Hongarije.