Nintendo probeert emulator van Steam af te houden

Nintendo wil niet dat de beroemde Dolphin-emulator beschikbaar wordt gemaakt op Steam. De Japanse gameontwikkelaar heeft daarom afgelopen zondag een DMCA-takedown verzoek richting Valve gestuurd en die hebben inmiddels de productpagina van de emulator verwijderd.

Nintendo heeft op verzoek van gamesite Kotaku op de kwestie gereageerd: "Nintendo is toegewijd aan het beschermen van het harde werk en creativiteit van gamemakers. Deze emulator omzeilt op illegale wijze Nintendo's beschermingsmaatregelen en draait illegale kopieën van games. Dit soort software doet gamesontwikkeling pijn en onderdrukt innovatie".

Dolphin is al jaren een behoorlijk populaire open platform waarop men GameCube- en Wii-spellen op pc kan spelen. Daarbij kun je op deze emulator de games veelal op 4K en 60fps laten draaien, waardoor ze veel beter presenteren dan op de originele platformen.

De makers van Dolphin zijn vanzelfsprekend niet blij met het nieuws. "We zijn door Valve op de hoogte gesteld dat Nintendo een 'cease-and-desist'-brief heeft afgegeven. We onderzoeken momenteel onze opties en zullen in de nabije toekomst een meer diepgaande reactie geven. De release van de emulator op Steam is voor onbepaalde tijd uitgesteld".