Giro: Etappe 19 - De laatste en zwaarste bergrit

De Giro d'Italia, het is een groot spel van wachten geweest dit jaar. Gisteren werd João Almeida gedropt door Geraint Thomas en Primoz Roglic, waardoor Roglic opschoof naar plek twee in het klassement, maar dat was meer een kwestie van het afhaken van Almeida dan echt aanvallen door de rest. Vandaag de laatste kans op vuurwerk, maar het valt te betwijfelen.

De heren starten in Longarone, waar een 183 kilometer lange monsterrit begint. Een aanloop van enkele tientallen kilometers zorgt ervoor dat we toch alvast een paar honderd meter omhoog gaan, zonder dat men het echt zal merken. Met een kilometer of 120 te gaan barst het dan los: non-stop klimmen en dalen tot we bij de finish zijn, een vlak stukje zit er niet meer tussen, ook niet als overbrugging.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we alle details over de beklimmingen: de Passo Campolongo opent het bal met bijna vier kilometer aan zeven procent, hoewel de weg ruim daarvoor ook al omhoog loopt. Vervolgens de Passo Valparola, dik veertien kilometer aan bijna zes procent, maar met een tweede helft waarin het gemiddelde eerder op zo'n acht procent ligt.

Na die afdaling wordt het nog weer een pak zwaarder, zeker omdat we opnieuw ruim boven de twee kilometer hoogte komen: de Passo Giau, waar we het twee jaar geleden moesten doen met livestreams van toeschouwers op Facebook. Tien kilometer aan ruim negen procent, met vooral onderin regelmatig dubbele cijfers. We gaan dan uiteraard weer naar beneden en dan kan het slotstuk echt beginnen.

Eerst de klim vanuit het olympische Cortina d'Ampezzo, waar de volgende Winterspelen gehouden worden, over de Passo Tre Croci - acht kilometer, zeven procent, en eigenlijk een opwarmer. Het gaat vervolgens wat op een neer, gevolgd door een kort edoch lomp steil muurtje, die ook weer afgedaald wordt. Daarna begint de slotklim naar de finish op de Tre Cime di Lavaredo: dik zeven kilometer aan bijna acht procent, maar de laatste paar kilometer gaan dik in het rood aan meer dan twaalf procent omhoog, pijnlijk.

Om 11.35 uur beginnen de renners aan de helse tocht, een kwartier later is dan de echte start. Eurosport is natuurlijk gelijk live, de finish staat ergens tussen kwart voor vijf en kwart voor zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)