Rubio wint ingekorte dertiende etappe in Giro, Thomas blijft leider

Einer Rubio heeft de dertiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. In een ingekorte bergrit naar Crans Montona was hij te slim voor zijn vluchtgenoten Thibaut Pinot en Jefferson Cepeda. In de top van het klassement veranderde er niks, waardoor Geraint Thomas met twee seconden aan de leiding blijft staan van de Giro.

Door slecht weer en op aanraden van de renners besloot de organisatie de wedstrijd in te korten. In plaats van 200 kilometer legde de renners maar 75 kilometer af zonder de beklimming van de Sint-Bernhardpas en begonnen de renners aan de dertiende rit aan de voet van de Croix de Couer. Op de lastige beklimming werd er direct koers gemaakt en zou er uiteindelijk een kopgroep ontstaan van zeven renners: Einer Rubio, Jefferson Cepeda, Matthew Riccitello, Valentin Paret-Peintre, Thibaut Pinot, Bruno Armirail en Derek Gee.

Pinot kwam als eerste boven op de Croix de Couer en deed goede zaken voor het bergklassement. In de afdaling, die er zeer slecht bij lag, deden de renners het zowel in de kopgroep als in het peloton rustig aan en aan de voet van de slotbeklimming van Crans-Montana had de kopgroep drie minuten. Op de klim van twaalf kilometer bleven snel Pinot samen met Cepecda en Rubio over. Vooral de eerste twee maakte er een mooi duel van. Pinot stoorde zich aan Cepecda, die maar niet wilde overnemen van de Fransman, maar telkens wel reageerde op de aanvallen van Pinot. Rubio was de slimste en hield zich rustig, waarna de kleine Colombiaan het in de sprint afmaakte.

In de groep van de klassementsrenners gebeurde er weinig tot niets. Er werden ook geen grote verschillen gemaakt tussen de favorieten voor de eindzege en blijft Geraint Thomas aan de leiding van het algemeen klassement. De renner van team Ineos heef daarin twee seconden voorsprong op Primoz Roglic.