Giro: Etappe 13 - Onthoofd, maar nog steeds loodzwaar

De twaalfde etappe van de Giro d'Italia werd een prooi voor de vluchters, de hoop is dat we dat vandaag niet gaan zien. Er staan drie zware klimmen op het programma, waarmee de rit ondanks de onthoofding - het bovenste deel van de Grand Saint-Bernard en daarmee het dak van de Giro moest eraf worden gehaald - nog altijd loodzwaar is.

Zoals te lezen in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier gaan we van start in Borgofranco d'Ivrea, waar een 199 kilometer lange tocht begint. Na een licht stijgende eerste zestig kilometer begint de lange klim op de Grand Saint-Bernard, waar we na dik 25 kilometer aan gemiddeld 5% op bijna 1900 meter hoogte zitten, alvorens we via een kilometerslange tunnel de afdaling in gaan zetten.

Eenmaal beneden mag er bijna gelijk weer geklommen worden: de Croix de Coeur, dik vijftien kilometer aan bijna 9% gemiddeld, met vooral in het laatste deel nog wat stukken in de dubbele cijfers. Geen pretje dus, gevolgd door een lastige afdaling waar het wegdek naar verluidt niet al te best is. Als de renners het voor elkaar krijgen om heelhuids beneden te komen volgt een vlak stuk naar de slotklim, waar men over ruim dertien kilometer en gemiddeld dik 7% koers zet naar het welbekende Zwitserse skioord Crans Montana.

De etappe is lang en zwaar en dus gaan we vroeg van start: om elf uur mogen de renners al opstappen, vijf minuten later is het koers. Eurosport is gelijk weer live, de finish staat tamelijk ruim gepland tussen grofweg half vijf en half zes, hopende dat met name de Croix de Coeur niet geschrapt wordt wegens de weersomstandigheden.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)