Giro: Etappe 7 - Aankomst bergop op historische grond

De zesde etappe van de Giro d'Italia was weer een interessante, met een duo dat tot een kilometer voor de finish uit de greep van het peloton leek te blijven...tot ze tóch onderling gingen pokeren en dus gepakt werden, met een massasprint om de winst als resultaat. Vandaag niks van dat alles, want er gaat geklommen moeten worden.

Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien, hier weer te vinden, vertrekken de renners in Capua voor een 218 kilometer lange rit naar de Gran Sasso d'Italia, met finish op de Campo Imperatore. Tamelijk historische grond, want in een hotel op de Grand Sasso werd Benito Mussolini in 1943 gevangen gehouden, tot de Duitsers hem kwamen bevrijden in een gewaagde parachutistenactie.

Enfin, niks van dat alles voor de renners vandaag, die krijgen eerst een soort dubbele klim voor de kiezen richting de helft van de etappe. Vervolgens wordt het lang dalen en in de laatste 35 kilometer gaat het bijna alleen nog maar omhoog. Soms is het wat vlak, écht steil wordt het pas in de absolute slotfase, maar als je niet kunt klimmen wordt het toch geen leuke dag.

Een uiterst lange rit, dus om kwart over elf zit men al op de fiets en na een korte neutralisatie gaat men ook echt van start. Eurosport is vanaf de ochtend weer live en de finish staat weer ergens tussen vijf en half zes gepland, maar met zo'n lange etappe kun je er het beste een beetje ruim mee omgaan.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)