Giro: Etappe 4 - Het eerste echte klimwerk

De derde etappe van de Giro d'Italia kende wel een vermakelijk einde, met Michael Matthews als winnaar, terwijl Remco Evenepoel zijn leidende positie in het klassement met een seconde wist te verstevigen dankzij de bonificatieseconden. Vandaag een minder lange rit, maar wel een zwaardere: er moet flink geklommen worden.

Zoals we kunnen zien in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, hier te vinden, gaan de heren voor een 175 kilometer lange rit van start in Venosa. Het begin zet gelijk al de toon: het is geen moment écht vlak en zeker aan het begin is het constant op en neer. We trekken vervolgens naar de Passo delle Crocelle, na de afdaling gevolgd door een klim naar de Valico di Monte Carruozzo.

Beide beklimmingen zijn van de tweede categorie en na nog een daling en een lang glooiend stuk wacht de uiterst lastige finale. We gaan de Colle Molella op, tweede categorie, maar met vooral een tweede helft waar het ruim vier kilometer lang aan bijna tien procent omhoog gaat, geen pretje. Na de top is het nog een kilometer of drie grotendeels vlak en eerst zelfs nog even dalend, dus kunnen de klimmers nog even gaan sprinten.

De etappe gaat rond half één van start met een kwartiertje neutralisatie, alvorens we echt los gaan. Eurosport is er wederom live bij en voor de finish gaan we weer voor een uurtje of vijf, maar het is wel de moeite waard om ruim daarvoor de TV al aan te hebben staan.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)