Japanse broer en zus pakken vierde wereldtitel op WK judo

Op het wereldkampioenschap judo in het Qatarese Doha heeft Japan maandag twee keer toegeslagen. Twee topfavorieten pakten hun vierde wereldtitel op de tatami, op een dag waarop de Nederlandse ploeg nog altijd niet in actie kwam - ook dinsdag, op dag drie, laten de Nederlanders nog op zich wachten.

Mannen -66kg
Met Hifumi Abe had Japan een drievoudig wereldkampioen én de regerend olympisch kampioen als favoriet, met landgenoot Joshiro Maruyama als voornaamste uitdager. Ze schopten het allebei tot de finale: Abe rekende in de halve eindstrijd af met de Fransman Walide Khyar, terwijl Maruyama te sterk was voor de Mongolische cultheld Baskhüü Yondonperenlein.

Het werd een titanenstrijd om goud, waarin maar liefst zes minuten golden score - anderhalf keer zo lang als de reguliere tijd - uitkomst moesten bieden: Maruyama kreeg een derde straf en dus won Abe de herhaling van de WK-finale van vorig jaar opnieuw. Khyar en Yondonperenlein pakten beiden brons door af te rekenen met de Zuid-Koreaal An Ba-ul respectievelijk Vazha Margvelashvili uit Georgië.

Vrouwen -52kg
Uta Abe, het jongere zusje van Hifumi, was op jacht naar haar vierde wereldtitel en de olympisch kampioene was praktisch niet te stoppen. In de halve finales rekende ze af met de Kosovaarse Distria Krasniqi, olympisch kampioene tot 48kg, waarna ze in de finale tegenover Diyora Keldiyorova stond. De Oezbeekse had de halve finale gewonnen van Reka Pupp uit Hongarije, nadat ze op opmerkelijke wijzes door de achtste finales kwam: Keldiyorova had daar ineens een bye, omdat de Canadese Kelly Deguchi én Liu Ben uit China in hun onderlinge duel tegelijk een derde gele kaart kregen na ruim acht minuten overtime, en dus beiden uitgeschakeld werden, waardoor de Oezbeekse geen tegenstandster had.

Keldiyorova wist zich in de finale een minuut of twee staande te houden tegen Abe, maar de overmacht van de Japanse grootheid werd haar toch te veel: na ruim twee minuten legde Abe haar in een strakke houdgreep en daar kwam Keldiyorova niet meer uit. Verliezend halvefinalistes Pupp en Krasniqi gingen beiden met lege handen naar huis: ze verloren de strijd om brons van respectievelijk de Française Amandine Buchard en Odette Guiffrida uit Italië.