Van Vleuten profiteert van plaspauze Vollering en is nieuwe leider Vuelta

Annemiek van Vleuten heeft in de zesde en voorlaatste etappe van de Vuelta Femenina de macht gegrepen. De wereldkampioene werd in de zesde rit weliswaar tweede achter de Italiaanse Gaia Realini, maar neemt wel de leiderstrui over van Demi Vollering, die vandaag meer dan één minuut verloor.

Demi Vollering was vrijdag nog de beste bergop, maar was vandaag de grote verliezer van de dag. De Nederlandse van SD Worx verloor veel tijd nadat ze een plaspauze had genomen en op dat moment trok juist de ploeg van Movistar hard door met Annemiek van Vleuten samen met Jumbo-Visma. Aan de voet van de eerste klim van de dag was het verschil opgelopen naar meer dan één minuut, waarna Van Vleuten nogmaals doortrok. Op de top van de Alto de Fuente de las Varas was het verschil naar Vollering opgelopen richting de twee minuten dankzij het hoge tempo van Van Vleuten. Alleen Gaia Realini, Evita Muzic, Erica Magnaldi en Juliette Labous konden de wereldkampioen volgen.

Richting de tweede beklimming van de dag sprintte Van Vleuten naar zes bonificatieseconden en reed even alleen vooruit, waarna Realini kwam aansluiten. Het tweetal reden vervolgens de hele klim samen, al bleef de kleine Italiaanse steeds in het wiel van de wereldkampioene. In de achtergrond reed Vollering in haar tempo naar de eerste achtervolgende groep en nam daarbij ook de leiding in de achtervolging op Van Vleuten en Realini. Toch bleef het verschil tussen de twee groepen anderhalve minuut en in de laatste vijftien kilometer kwam Vollering nog wel terug tot iets meer dan één minuut dankzij een ploeggenote, maar zou wel de leiderstrui afstaan aan Van Vleuten.

De dagwinst ging echter wel naar Realini. De kleine Italiaanse die gedurende de etappe steeds in het wiel van Van Vleuten zat kwam er in de laatste meter uit. Ze won de sprint, al was er na afloop wel wat rumoer over. Eerst wees de wedstrijdjury de winst aan Realini, daarna aan Van Vleuten om toch weer terug te keren op de Italiaanse.

Met nog één rit te gaan heett Van Vleuten een voorsprong van 1.11 op Vollering. Zondag staat er met aankomst op Lagos de Covadonga nog een bergrit op het programma.

Results powered by FirstCycling.com