Indrukwekkende Smith wint Premier League Darts-avond in Manchester

In de Premier League Darts is donderdagavond de veertiende speelweek afgewerkt. Dat leverde een paar uitstekende prestaties op, terwijl inmiddels drie van de vier plekken in de playoffs vergeven zijn, met nog twee reguliere speelweken te gaan.

Kwartfinales
Peter Wright en Jonny Clayton maakten er niet bepaald een spektakelstuk voor en beetje bij beetje kabbelde het duel voort naar de beslissende fase: 4-4, nadat Wright sterk begon, Clayton vier legs op rij won en Wright er daarna twee pakte. Uit het niks pakte Clayton een 118-finish, waarna Wright met moeite 86 uitgooide en er een beslissende leg uit haalde. Daarin maakte Clayton het met een 102-finish alsnog af: 6-5.

Dimitri van den Bergh begon erg sterk tegen Chris Dobey, maar de Engelsman pakte toch een 3-2 voorsprong. Van den Bergh liet zijn kansen daarna liggen en Dobey liep met wat moeite naar een 5-2 voorsprong, waarna hij het keurig afmaakte via dubbel-10: 6-2.

Michael Smith stond ze er tegen Nathan Aspinall gelijk stevig in te timmeren en met een snaarstrakke 136-finish kwam de wereldkampioen op een 3-0 voorsprong. Aspinall won vervolgens twee legs, maar veel meer had hij er niet tegen in te brengen, waarna Smith uitliep naar een 6-3 zege.

Michael van Gerwen en Gerwyn Price speelden in elk geval op papier dé topper tegen elkaar, waarin beide heren bijzonder sterk van start gingen. Van Gerwen finishte echter ook nog eens sterk en stond in korte tijd op 4-0, waarna Price even wat hoop kreeg met twee legs. Die hoop was van korte duur, want een strakke 82-finish maakte er een einde aan: 6-2 voor Van Gerwen.

Halve finales
Clayton begon lekker en won drie legs op rij tegen Dobey, die daarna wel een 170-finish pakte en even later met een 125-finish een tweede leg pakte: 4-2. Na nog een gewonnen leg liet Dobey een kans liggen om op gelijke hoogte te komen, waarna Clayton er 5-3 van maakte en het vervolgens met 6-3 afmaakte.

Smith en Van Gerwen verdeelden de eerste vier legs netjes, maar daarna pakte Smith een break en een 4-2 voorsprong. Gemiste pijlen van Van Gerwen hielpen Smith naar 5-2, waarna hij op 5-3 drie matchdarts liet liggen. Dat deerde de wereldkampioen echter niet en met een 116-finish maakte hij het een leg later alsnog af: 6-4.

Finale
Met zijn kenmerkende 121-finish kwam Clayton snel op 2-1, waarna Smith een negendarter nét niet gooide - de dubbel-12 ging er een paar millimeter naast, maar het werd wel een tiendarter. Een leg later mocht Smith nog eens aanleggen voor een negendarter, maar die ging bij pijl zeven mis. Het hielp hem wel op weg naar een voorsprong; een 100-finish bracht Smith naar 5-2. Clayton won nog een leg, maar met een wat gecompliceerde 65-finish maakte Smith het met 6-3 alsnog overtuigend af.

Stand
Naast Price zijn nu ook Van Gerwen en Smith definitief zeker van een plekje bij de laatste vier. Clayton en Aspinall zijn de twee gegadigden die strijden om het vierde en laatste plekje, voor Dobey, Van den Bergh en Wright is het definitief klaar.