Speedklimmers verpulveren wereldrecords, Schalck en Nonaka sterkst op boulders

In Seoul is de afgelopen dagen de tweede World Cup van het seizoen in het sportklimmen afgewerkt. Dat had de nodige voeten in de aarde, want na dag één brak er noodweer uit in de Zuid-Koreaanse hoofdstad, waardoor het programma voor het boulderen wat aangepast moest worden - de halve finales werden een soort uitgebreide finales.

Speed mannen
De Indonesiër Veddriq Leonardo schreef al geschiedenis door in de kwalificaties onder de vijf seconden te duiken: 4,98 seconden. Daar kwam in de kwartfinales een fenomenale 4,90 seconden achteraan, waarna hij in de halve finales met 4,93 seconden nog eens in de buurt kwam tegen Wang Xinshang uit China. Diens landgenoot Long Jinbao won in 5,18 de andere halve finale van Long Jianguo, nog een Chinees. In de finale wist Leonardo zijn fantastische optreden glorieus af te maken: winst in 5,01 seconden, tegen de ook razendsnelle 5,12 van Long. Wang pakte de derde plek door in 5,11 af te rekenen met de andere Long (6,37).

Speed vrouwen
Ook hier sneuvelde het wereldrecord: Aleksandra Miroslaw tikte in de kwalificaties aan na 6,37 seconden. Met 6,38 kwam ze daar in de kwartfinales bijzonder dicht bij in de buurt, in de halve finales ging het met 6,35 daadwerkelijk nóg wat harder tegen de Indonesische Desak Made Rita Kusuma Dewi (6,58). Natalia Kalucka uit Polen won de andere halve finale (6,60), waarin haar zus Aleksandra Kalucka de finish niet haalde. In de finale was Miroslaw wéér een klasse apart en met 6,25 seconden haalde ze nog eens een hap van haar kersverse wereldrecord, tegen 6,67 voor Natalia Kalucka. Plek drie was voor Dewi, die in 6,60 nét iets sneller was dan Aleksandra Kalucka (6,71).

Boulder mannen
Twintig mannen in de halve finale, die vanwege het eerdere uitstel dienst deed als finale. Een druk beeld, want in plaats van de finalisten die één voor één een boulder afwerken, waren er nu zelfs niet vier, maar acht atleten tegelijk op de muur - de vrouwen waren tegelijk ook bezig, dus op de drukste momenten waren er vier mannen en vier vrouwen bezig aan een boulder. Bij de mannen waren er drie die op twee van de vier boulders de top wisten te halen en voor thuisfavoriet Chon Jong-won bleef het daar bij, wat hem plek drie opleverde. Mejdi Schalck uit Frankrijk en de Japanner Tomoa Narasaki topten beiden de eerste en derde boulder, haalden beiden de 'zone' - een soort bonuspunt - op de tweede en kwamen nergens op de vierde, maar Schalck had voor zijn prestaties beduidend minder pogingen nodig en pakte zo de winst.