Nederlandse handballers naar EK 2024 na twee zeges

In het Topsportcentrum in Almere hebben de Nederlandse handbalmannen zondagavond de zesde en laatste wedstrijd gespeeld in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van volgend jaar, dat in januari in Duitsland gespeeld zal worden.

Na twee zeges uit vier wedstrijden stond Nederland er voorafgaand aan de slotweek al prima voor, maar de ploeg van Staffan Olsson maakte het in de laatste twee wedstrijden keurig af. In en tegen België stond het halverwege al 10-17 voor Nederland, dat met onder meer tien goals van Rutger ten Velde met 23-28 won.

Met de winst in België was EK-kwalificatie al zeker, zondagavond was het dan ook vooral een zegetocht tegen Griekenland. Halverwege stond het al 17-11 en hoewel die voorsprong niet werd uitgebreid, boekte de ploeg waar Kay Smits negen treffers noteerde een prima 32-26 overwinning. Het kostte Griekenland definitief het EK, want naast Nederland gaat ook Kroatië door - zij eindigden op plek twee, achter Nederland.

Op 10 mei wordt de loting voor het EK afgewerkt. Nederland zal er voor de derde opeenvolgende keer en tevens ook de derde keer ooit bij gaan zijn.