Leclerc op pole voor sprintrace, Verstappen derde in Azerbeidzjan

Charles Leclerc heeft de snelste tijd gereden in de eerste sprint shootout ooit in de Formule 1. De Monegask was in Azerbeidzjan in de Ferrari met een tijd van 1.41,697 waarmee hij vanmiddag op poleposition start voor de sprintrace. Achter hem eindigden de Red Bulls van Sergio Perez en Max Verstappen op de plekken twee en drie. Nyck de Vries kwam niet verder dan plek twintig na een rode vlag. Leclerc zal op zondag in de hoofdrace ook vanaf pole vertrekken.

In het nieuwe format van kwalificatie voor de sprintrace moesten de coureurs de eerste sessie op de mediums rijden. Veel coureurs gingen even rechtdoor, waardoor er regelmatig met gele vlaggen gezwaaid werd. Logan Sargeant ging door naar het tweede deel, maar kon daar niet in actie komen omdat hij aan het einde van de eerste sessie een rode vlag veroorzaakte door de muur in te gaan. Het zorgde ervoor dat Guanyu Zhou, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Pierre Gasly en Nyck de Vries klaar waren. Volgens Alpine kampte de bolide van Gasly met een lekke uitlaat waardoor de Fransman snelheid tekort kwam.

Ook in de tweede sessie moest er op mediums gereden worden en opnieuw waren er regelmatig gele vlaggen te zien. De sessie verliep voor de rest zonder problemen en aan het eind was het stuivertje wisselen. Hierbij vielen Oscar Piastri, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Kevin Magnussen en Sargeant af.

Leclerc zette in het laatste deel de toon met een 1.41,697 waarmee hij Perez en Verstappen aftroefde. Laatstgenoemde kamte met een glijdende auto in de tweede sector, waardoor hij daar veel tijd verloor. In de tweede run verbeterde Verstappen nog wel zijn tijd, maar niet meer zijn positie. Leclerc zette zijn auto nog in de muur, waarbij de voorvleugel van de Ferrari beschadigd raakte. George Russell kwam tot de vierde tijd, voor Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Alexander Albon, Fernando Alonso, Lance Stroll en Lando Norris die vanwege het ontbreken van een nieuw setje zacht niet in actie mocht komen.