Dit jaar minder bijen en andere bestuivers geteld tijdens Nationale Bijentelling

Afgelopen weekend is de Nationale Bijentelling gehouden, dit jaar zijn er gemiddeld minder bijen geteld dan eerdere jaren. Dat komt vermoedelijk door het koude weer, zo meldt de organisatie. De ruim 3400 bijentellers in ons land telden rond de vijftien bijen en andere bestuivers per telling, dat is minder dan de 20 die in eerdere jaren werden waargenomen. 

Het meest werd de  honingbij gezien werd met ruim 11.000 keer, hierna de gehoornde metselbij en de rosse metselbij. Op flinke afstand volgt als vierde de hommel. De honingbij is net als vorig jaar minder waargenomen. "Mogelijk heeft dit te maken met een hogere sterfte van de bijen in de winterperiode", zegt bijenexpert Koos Biesmeijer van natuurinstituut Naturalis.

Door het koude weer werd de telling een week verlengd. Om te kunnen vliegen moeten bijen zich opwarmen en dat gaat moeizaam als het buiten nog zo koud is. Honingbijen profiteren van de warmte in een bijenkorf en kunnen daardoor bij wat lagere buitentemperaturen al uitvliegen. Een bijenhotel op een zonnige plek in de stad kan een uitkomst zijn voor metselbijen. 

Andere bijensoorten moeten zichzelf zien op te warmen en zijn daardoor bij koud weer minder vaak te zien.