'Cashloze samenleving is nachtmerrie voor velen'

Hoewel pinnen goed is ingeburgerd hebben veel mensen nachtmerries over een geheel cashloze samenleving. Betaalvereniging Nederland waarschuwt dan ook dat we er met zijn allen voor moeten waken dat cash niet dusdanig weinig gebruikt wordt dat met cash betalen onbetaalbaar wordt. Zo meldt WNL

In Nederland worstelen zo'n 2,6 miljoen mensen met de digitale betaalwereld. Dat zijn voornamelijk ouderen, laagopgeleiden of mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen is het dus cruciaal dat contant geld bruikbaar blijft in de supermarkt of in de winkels. Maar ook veel mensen die kritisch kijken naar de maatschappij of overheden betalen bij voorkeur cash om het 'digitaal gevolgd worden' op voor te zijn. 

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland maakt zich hard voor het behoud en kunnen gebruiken van contant geld. Hij ziet dat het gebruik ervan in populariteit afneemt en wordt ontmoedigd. “Het risico is dat cash zo weinig gebruikt wordt, dat het onbetaalbaar wordt. Dan wordt het een probleem voor de mensen die het nodig hebben en niet anders willen of kunnen.”

Daarom is hij van mening dat we ervoor moet waken dat contant geld niet volledig uit het straatbeeld verdwijnt, zo laat hij weten aan Stand van Nederland: Generatie Next.