Schansspringer Zajc vliegt naar minimale zege in fraaie seizoensafsluiter

In het Sloveense Planica is het World Cup-seizoen voor de schansspringers ook afgesloten, waarmee de wintersportwinter op het hoogste internationale niveau dan echt tot een einde is gekomen. Er stond nog één individuele wedstrijd op het programma op de enorme Letalnica-schans in het Sloveense dal.

In ronde één was Anze Lanisek, een van de thuishelden, de beste, maar het gat naar landgenoot Domen Prevc was niet al te groot en ook de Oostenrijker Stefan Kraft, Naoki Nakamura en de derde Sloveen, Timi Zajc, zaten er nog uitstekend bij.

Met zijn tweede sprong maakte Zajc echter flinke indruk en hij zag de één na de ander niet aan zijn totaal komen. Lanisek mocht het afmaken, maar kwam nét tekort: één tiende van een punt minder dan Zajc, waardoor de fans wel een Sloveense 1-2 konden vieren. Kraft pakte de derde plek, voor Prevc, de Oostenrijker Jan Hörl en de vierde Sloveen in de top-6, Ziga Jelar.

De Noor Halvor Egner Granerud moest het doen met een dertiende plek, maar was al zeker van eindwinst in de World Cup, voor Kraft en Lanisek, die nog voorbij Dawid Kubacki sprong. De Pool liet het slotweekeinde schieten, nadat hij anderhalve week eerder vanuit Noorwegen al halsoverkop naar huis was gegaan, omdat zijn vrouw met hartproblemen in levensgevaar was - zij is inmiddels herstellende, en Lanisek had een groot kartonnen bord met Kubacki's afbeelding erop voor op het podium.

Kraft wipte in de laatste wedstrijd over Granerud heen in de eindstand van het skivliegen, waar de wedstrijden in het Oostenrijkse Tauplitz-Bad Mitterndorf, het Noorse Vikersund en die in Planica voor meetellen. Kraft won ook de zogenoemde Planica 7, waarin de twee individuele wedstrijden, de kwalificatie én de landenwedstrijd aldaar bij elkaar opgeteld worden.