Finland vanaf dinsdag lid van de NAVO, Zweden wacht nog even

Finland wordt dinsdag officieel het 31ste lid van de NAVO tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Ter viering zal de Finse vlag voor het eerst gehesen worden bij het NAVO-hoofdkwartier. Het land veranderde van standpunt over het toetreden tot een militaire alliantie na de Russische invasie van Oekraïne. Als NAVO-lid zal Finland steun krijgen van de andere leden, mocht Rusland het land aanvallen.

Vorige week stemden Hongarije en Turkije als laatste twee lidstaten in met de toetreding van Finland. In eerste instantie hoopte Finland samen met buurland Zweden toe te treden tot de NAVO. Echter, zowel Hongarije als Turkije weigeren momenteel het Zweedse lidmaatschap te steunen. Zweden hoopt alsnog lid te worden voor de grote NAVO-top in Vilnius in juli.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, benadrukte dat het Finse lidmaatschap ook de veiligheid van Zweden zal verhogen. De toetreding van Finland zorgt ervoor dat de grens tussen de NAVO en Rusland meer dan verdubbelt.

Finland treedt toe tot NAVO (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
Finland treedt toe tot NAVO (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)