O'Sullivan wint chaotische eerste F3-race in Melbourne na diskwalificatie Colapinto

In Albert Park in Melbourne is zaterdagochtend het raceweekend wat betreft de formuleauto's geopend - de Australische Supercars hadden er al twee races op zitten. De jongelingen in de Formule 3 reden voor het eerst in Melbourne en dat werd een behoorlijk chaotische race.

Poleposition was voor Sebastian Montoya, de zoon van, met Oliver Goethe naast zich. Caio Collet en Luke Browning volgden op rij twee, voor Dino Beganovic, Franco Colapinto, Paul Aron, Zak O'Sullivan, Leonardo Fornaroli en Gabriele Mini. Montoya kende een topstart en nam de leiding, voor Browning, Collet en Colapinto - Goethe's band begaf het na een tikje van Browning en de Deen kwam in het grind stil te staan, waardoor de safety car de baan al snel betrad.

Na een paar ronden achter de safety car konden we verder, waarbij Browning vanaf plek twee vol over de kerbs vloog en wat plekken inleverde, terwijl Collet door Aron het grind in werd getikt. Colapinto opende ondertussen de aanval op Montoya en nam de leiding over, terwijl O'Sullivan profiteerde van de chaos voor zich en naar plek drie reed - de safety car kwam ondertussen de baan weer op, omdat Ido Cohen met de nodige schade in de grindbak stond.

Tegen de tijd dat we weer konden racen was de race inmiddels halverwege, met Colapinto, Montoya en O'Sullivan voorop en Aron, Browning en Mini daar weer achter, hoewel de teruggezakte Beganovic snel die zesde plek pakte. Niet veel later kreeg Browning een tijdstraf van tien seconden wegens de tik tegen Goethe in het begin, terwijl Tommy Smith in het achterveld de achterkant van zijn Van Amersfoort-auto aan gort reed tegen de muur: safety car, Smith zelf was wel in orde.

Met vier ronden te gaan mocht Colapinto weer op het gas, gevolgd door Montoya en O'Sullivan. Laatstgenoemde opende de aanval op Montoya en pakte op fraaie wijze de tweede plek over, terwijl Beganovic Prema-teamgenoot Aron aanviel, te wijd ging en werd ingehaald door Mini. Achterin het veld schoot Alejandro Garcia rechtdoor de grindbak in: safety car, en met nog één ronde te gaan was het wat de race betreft einde verhaal.

De winst in Melbourne ging zo naar Colapinto, O'Sullivan pakte de tweede plek en Montoya hield zijn podiumpositie wel keurig vast.

Update
Colapinto is de winst kwijtgeraakt: een deel van de ophanging van zijn MP Motorsport-auto bleek niet reglementair te zijn en dus werd hij gediskwalificeerd, hetzelfde gold voor zijn twee teamgenoten. O'Sullivan pakte zo de overwinning.