Schansspringer Kobayashi wint windloterij, Pinkelnig eindwinnares in World Cup

De beste schansspringers ter wereld kwamen de afgelopen dagen in actie in het Finse Lahti. Voor de vrouwen was dat het einde van het World Cup-seizoen, de mannen keren nog terug naar het Sloveense Planica, waar in februari het WK gehouden werd en waar men deze week op de grote vliegschans het seizoen af gaat sluiten.

Vrouwen
In de eerste ronde stond er geen maar op de Duitse Katharina Althaus, die ver boven de rest uit stak. Die rest werd ietwat verrassend aangevoerd door de Noorse Eirin Maria Kvandal, voor World Cup-leidster Eva Pinkelnig uit Oostenrijk, de Sloveense Ema Klinec en Alexandria Loutitt uit Canada - ook de Noorse Silje Opseth, Yuki Ito uit Japan, Anna Odine Strøm voor Noorwegen en de Oostenrijks-Nederlandse Marita Kramer stonden nog prima binnen bereik van het podium.

Kramer leverde in ronde twee één plekje in, en wist haar seizoen met een top-10-plek dus nog wel degelijk af te sluiten, waarna Strøm de leidende positie overnam. Ito pakte die plek over, Opseth verloor drie plekken en Loutitt leverde er tien in. Klinec kwam op de voorlopige zevende plek terecht, Pinkelnig nestelde zich achter Ito en Strøm, met nog twee dames te gaan. Kvandal viel met drie posities verlies van het podium af, waarna Althaus het af mocht maken. De Duitse maakte het echter spannend en haalde het niet: Ito, de lieveling van het publiek én de hele schansspringfamilie, pakte zo de overwinning, voor Strøm en Althaus.

Pinkelnig was al zeker van de eindzege in de World Cup, vooral dankzij een dominante eerste seizoenshelft. Althaus eindigde als tweede, Klinec wist Strøm nog nét voor te blijven en sloot het seizoen af als derde.

Teamwedstrijd
In het begin was het nog heel even spannend, maar al vrij snel bleek dat Oostenrijk simpelweg te goed was. Daniel Tschofenig, Jan Hörl en Stefan Kraft sprongen meer dan uitstekend, Michael Hayböck had het moeilijker, maar deed het goed genoeg. Slovenië was wellicht beter, en ruim zelfs, maar de eerste sprong van Domen Prevc mislukte totáál. Toch werd Prevc met Lovro Kos, Timi Zajc en Anze Lanisek nog tweede, door in de allerlaatste sprong nog voorbij het Polen van Piotr Zyla, Pawel Wasek, Aleksander Zniszczol en Kamil Stoch te springen.

Mannen
De wind speelde het deelnemersveld hevig parten, waardoor het uiteindelijk bij één wedstrijdronde bleef, die al erg lang duurde. Na bijna twee uur was de Japanner Ryoyu Kobayashi de winnaar in wat een redelijke loterij was, voor Stefan Kraft namens Oostenrijk. De Duitser Karl Geiger completeerde het podium, Oostenrijk's toptalent Daniel Tschofenig greep er met een vierde plek net naast, voor Anze Lanisek uit Slovenië en de Oostenrijker Michael Hayböck.