Xi beŽindigt staatsbezoek aan Rusland

De Chinese president Xi Jinping verliet woensdag Moskou na een driedaags staatsbezoek. Ten slotte kwam hij overeen met het Russische staatshoofd, Poetin, om de gezamenlijke handel tussen de twee landen verder te intensiveren: Rusland zal meer gas en olie leveren, China meer elektrotechniek. De oorlog in Oekraïne is ook besproken tijdens het bezoek. 

De Russische president Poetin heeft China een permanente en betrouwbare aanvoer van olie en gas beloofd. Rusland is in staat om aan de groeiende vraag naar energie van de Chinese economie te voldoen, zei Poetin tijdens een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping in Moskou. In 2030 moet de gaslevering toenemen tot bijna 100 miljard kubieke meter per jaar. Daarnaast zouden vloeibaar gas, kolen en brandstof voor kernreactoren worden geleverd. De extra leveringen maken deel uit van een strategische samenwerkingsovereenkomst die is ondertekend door Poetin en Xi. Naast een grotere Russische energie-export staat er een uitbreiding van de transportverbindingen tussen Rusland en China gepland. Daarnaast wil China meer elektrotechniek leveren aan Rusland.

Rusland probeert al jaren de energie-export naar China te vergroten. Als gevolg van westerse sancties heeft Moskou deze inspanningen opgevoerd. Het Russische energiebedrijf Gazprom meldde dat er onlangs een nieuw record was in de dagelijkse gasleveringen aan China. Gazprom heeft geen informatie verstrekt over een specifiek volume.

Tijdens het bezoek nodigde Xi Poetin later dit jaar uit naar Peking.

Beraadslagingen over de oorlog van Rusland in Oekraïne
In een gezamenlijke verklaring verklaarden beide staten dat hun bilaterale betrekkingen het hoogste niveau hadden bereikt. Tot op heden heeft China de Russische invasie van Oekraïne niet veroordeeld en heeft het zich grotendeels onthouden van stemmen bij de VN.

Na overleg met Poetin zei Xi dat China een "onpartijdig standpunt" innam over het "conflict" in Oekraïne. China steunt "vrede en dialoog", meldde het persbureau RIA.

China presenteerde onlangs zijn eigen zogenaamde vredesplan. Poetin beschreef dit nu als een mogelijke basis voor een oplossing. Oekraïne en het Westen zouden hier echter klaar voor moeten zijn. Maar het Westen wil "tot de laatste Oekraïener" vechten, zei Poetin. Het Chinese bureau Xinhua meldde dat Rusland klaar is voor vredesbesprekingen.

Rusland en China zeiden dat ze van plan zijn om regelmatig gezamenlijke lucht- en zeemanoeuvres te houden. In de gezamenlijke verklaring staat dat de samenwerking en het vertrouwen tussen de respectieve strijdkrachten moet worden verdiept.

Kritiek
De VS had kritiek op het staatsbezoek van Xi aan Moskou. Minister Blinken van Buitenlandse Zaken verwees in Washington naar het onlangs uitgevaardigde internationale arrestatiebevel tegen de Russische president Poetin. Xi's bezoek gaf aan dat China zich niet verantwoordelijk voelt voor het ter verantwoording roepen van het Kremlin voor wreedheden in Oekraïne. Peking geeft er de voorkeur aan Rusland diplomatieke steun te bieden. Er komen ook sceptische geluiden uit de Oekraïne, die erop wijzen dat China ook helpt de oorlog te financieren door zijn nauwe economische banden.