Macron gaat pensioenhervorming toelichten op TV, opnieuw massale protesten

Na de hernieuwde protesten tegen de pensioenhervorming in Frankrijk wil president Macron vandaag het project toelichten aan de bevolking. Het staatshoofd zal een live-interview geven op het middagnieuws, aldus het Elysée. Duizenden mensen gingen gisteravond opnieuw de straat op. Er waren botsingen met de politie; alleen al in Parijs werden meer dan 140 mensen gearresteerd.

Het Franse parlementslid van het regeringskamp, Sabine Thillaye, zei in de media dat de situatie emotioneel en zorgwekkend is. Hoewel de pensioenhervorming absoluut noodzakelijk is, zijn er fouten gemaakt in de communicatie. De pensioenhervorming werd voorgesteld als een sociale hervorming, wat niet het geval is. De pensioenhervorming dient om de schuldenlast van Frankrijk te verminderen, zodat het land ook voor zijn bondgenoten een betrouwbare partner kan zijn.

Daarnaast zal de Constitutionele Raad zich bezighouden met pensioenhervormingen. Premier Borne kondigde aan de wet zo snel mogelijk te laten herzien. Zoals de televisiezender BMFTV verder meldt, hebben het rechtse nationale Rassemblement National en de links-groene alliantie Nupes een klacht ingediend tegen de pensioenhervorming. De wet werd zonder stemming in het parlement aangenomen bij decreet van president Macron. Het proces kon worden versneld doordat de regering een beroep deed op een bijzondere bepaling in de grondwet. Ze overleefde ternauwernood een twee moties van wantrouwen in het parlement.

Marine Le Pen waarschuwt voor 'sociale onrust'
De Franse rechts-populist Marine Le Pen beschuldigde de president ervan met zijn pensioenhervorming 'sociale onrust' in het land te riskeren. Maar ze zal niet helpen om 'het vuur te blussen' van de boze protesten, vertelde Le Pen aan persbureau AFP. De linkse populistische politicus Jean-Luc Mélenchon van de beweging France Insoumise (Onbedwingbaar Frankrijk) deed een soortgelijke uitspraak.

Nieuwe protesten in verschillende steden
In de loop van de nacht waren er opnieuw rellen. Volgens de politie zijn in Parijs 46 mensen gearresteerd. Ongeveer 3.500 mensen demonstreerden aanvankelijk vreedzaam in het centrum van de hoofdstad. Later onstonden er rellen tussen een paar honderd demonstranten en de politie. De demonstranten gooiden naar verluidt met voorwerpen naar de politie, die traangas gebruikte. Er waren ook nieuwe protesten in andere Franse steden, waaronder Lille, Grenoble en Nantes. Vakbonden hebben opgeroepen tot landelijke massale protesten morgen. Gisteren blokkeerden demonstranten snelwegen, brandstofdepots en de ingang van een kerncentrale.

Toegenomen levensverwachting
Pensioenhervorming is een centraal project van Macron's tweede ambtstermijn. Hij betoogt dat het noodzakelijk is om het pensioenstelsel voor een vergrijzende en langerlevende bevolking te blijven financieren. Zo moet de pensioenleeftijd in 2030 stapsgewijs worden verhoogd van 62 naar 64 jaar.