IsraŽlische regering stelt definitief besluit justitiŽle hervorming uit

In Israël wordt de ratificatie van de controversiële justitiële hervorming uitgesteld. Het wetgevingspakket zou oorspronkelijk op 2 april worden goedgekeurd, voor de Knesset met parlementair reces gaat.

Volgens een regeringsverklaring worden de meeste projecten opgeschort totdat de Knesset op 30 april weer bijeen zal komen. Bovendien zal het project om de rechterlijke macht te reorganiseren enigszins worden afgezwakt.

Volgens berichten in de media zou het nieuwe voorstel de regering in staat stellen zelf twee rechters voor het Hooggerechtshof te selecteren. In tegenstelling tot een eerder ontwerp moeten andere benoemingen door het toenmalige elfkoppige orgaan echter worden goedgekeurd door tenminste één lid van de oppositie en tenminste één rechter. In het nieuwe voorstel zou de regering echter nog steeds een nipte meerderheid in de commissie hebben. Deze controversiële wijziging zou voor het zomerreces moeten worden aangenomen.

Vertegenwoordigers van de protestbeweging vinden de voorgestelde aanpassingen onvoldoende. De krant Haaretz citeerde: "Dit is geen afgezwakt voorstel, maar een oorlogsverklaring aan de Israëlische democratie".