Biatleten B° en Íberg sluiten World Cup-seizoen winnend af in Noorse mist

In het Noorse Oslo is op de befaamde Holmenkollen een eind gemaakt aan het World Cup-seizoen voor de biatleten. De mannen en vrouwen werkten in flinke mist de massastarts af, wat voor meerderen een afscheid van de wedstrijdsport betekende.

Mannen
Na de eerste twee schietbeurten, in liggende positie, was de leiding in handen van Niklas Hartweg, wat hem goed uitkwam: hij had een topresultaat nodig om nog kans te maken op de titel van beste atleet onder de 25 jaar dit seizoen. De Zwitser had met Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø en Sebastian Stalder een groep Noren én een landgenoot achter zich aan, waarbij Johannes Thingnes Bø richting schietbeurt drie de leiding overnam.

De bloedsnelle Noor nam afstand, kwam solo aan bij de laatste schietbeurt en zag daar hoe zijn ene misser zijn zoveelste overwinning niet in gevaar bracht. Hartweg hield ondertussen dapper stand en dook met de ook volledig foutloze Christiansen de slotronde in, maar hij liet de Noor achter en pakte een fraaie tweede plek én de eindzege voor de atleten onder 25 jaar. Christiansen completeerde het podium door de Fransman Quentin Fillon Maillet nog net achter zich te houden.

Vrouwen
Niet veel vrouwen kwamen foutloos door de twee liggende schietbeurten, maar Julia Simon uit Frankrijk en de Zweedse Hanna Öberg deden dat wel, wat hen de leiding opleverde. Bij de derde keer schieten haakte Simon met twee missers af, terwijl Öberg weer alles trof en solo op weg ging naar de vierde en laatste schietbeurt.

Daar noteerde Öberg één misser, maar achter haar werd véél meer gemist, waardoor ze alsnog redelijk onbedreigd op weg kon naar de overwinning. De Noorse Marte Olsbu Røiseland kwam in haar allerlaatste race goed naar voren bij de laatste schietbeurt en pakte de tweede plek, terwijl de Française Anaïs Chevalier-Bouchet haar carrière afsloot door Hanna Kebinger uit Duitsland nét van diens eerste World Cup-podium ooit af te houden. Simon werd vijfde, voor Denise Herrmann-Wick uit Duitsland, de derde topper voor wie Oslo de laatste race was - de Noorse Tiril Eckhoff kwam dit seizoen wegens een hevige COVID-19-infectie vorig jaar überhaupt niet meer in actie en stopt er ook mee.