Zweedse langlaufers winnen mooie estafette, Klæbo en Sundling domineren sprint

In het Zweedse Falun hebben 's werelds beste langlaufers dit weekeinde de voorlaatste World Cup-week van het seizoen afgewerkt. Er stonden individuele wedstrijden, sprints en een gemengde landenwedstrijd op het programma, alvorens men komende week in Estland en Finland het seizoen af gaat sluiten.

10km klassiek vrouwen
De Zweedse sprinter Jonna Sundling opende snel, maar halverwege was duidelijk dat de Finse klassiek specialiste Kerttu Niskanen een topdag had. Zij noteerde de snelste tussentijd, vergrootte haar voorsprong behoorlijk en ging ruim naar de snelste tijd. Katharina Hennig uit Duitsland hield later nog even gelijke tred, maar moest ook het hoofd buigen en pakte op 15,9 seconden de tweede plek, voor de Noorse Anne Kjersti Kalvå (+22,3).

10km klassiek mannen
De Noor Erik Valnes kwam erg vroeg in actie en zijn tijd bleef lang bovenaan de lijst staan, tot landgenoot Pål Golberg bijna tien seconden sneller aan de finish was. Ondertussen was ook Johannes Høsflot Klæbo onderweg en vooral in de tweede helft van de race maakte hij grote indruk: 23,0 seconden sneller dan Golberg. Martin Løwstrøm Nyenget was nog sneller bezig, maar in de laatste kilometer kon hij Klæbo's tempo echt niet meer bijbenen: tweede op 10,7 seconden. Het werd een Noors 1-2-3-4'tje, want op 20,7 seconden duwde Harald Østberg Amundsen landgenoot Golberg nog naar plek vier.

Sprint vrije stijl vrouwen
Met Jonna Sundling en Maja Dahlqvist had het thuisland twee favorieten in de finale, vergezeld door Nadine Fähndrich uit Zwitserland en het Noorse trio Kristine Stavås Skistad, Mathilde Myhrvold en Julie Myhre. Na een wat traag begin voerde Sundling het tempo hoog op, waarbij alleen Skistad echt kon volgen. De Noorse kon meer dan dat, want ze sloot terug aan en knalde er op weg naar de finish overheen: winst voor Skistad, voor Sundling en Dahlqvist.

Sprint vrije stijl mannen
Met Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes en debutant Håkon Asdøl had Noorwegen ook hier drie finalisten, aangevuld door de Italiaan Federico Pellegrino en de Fransen Lucas Chanavat en Richard Jouve. Niemand wilde als eerste de laatste afdaling in, waardoor het groepje met de rem erop naar beneden ging, tot het tempo ineens volle bak omhoog ging. Klæbo sloeg hard toe en ging er vandoor, op weg naar de winst, Valnes pakte de tweede plek en Pellegrino sprintte zich nog naar plek drie.

Gemengde estafette
De eerste man en vrouw van elk team kwamen uit in de klassieke stijl over vijf kilometer en daarbij bleven er vrij veel teams bij elkaar in de buurt. Dat was ook na het optreden van de tweede groep mannen het geval, waarna vijf vrouwen konden vechten om de winst: Francesca Franchi voor Italië-1, Victoria Carl voor Duitsland-1, Noorwegen-1 en Zweden-1 met Anne Kjersti Kalvå en Jonna Sundling en Ragnhild Haga voor Noorwegen-2. Sundling opende in de slotfase de aanval en daar had niemand een antwoord op: met Calle Halfvarsson, Moa Ilar en Edvin Anger pakte slotloopster Sundling de winst voor Zweden-1. Martin Løwstrøm Nyenget, Heidi Weng, Simen Hegstad Krüger en Kalvå werden voor Noorwegen-1 tweede, terwijl Duitsland-1 met Albert Kuchler, Katharina Hennig, de jonge Anian Sossau en Carl het podium nog nét pakte - Carl klopte Haga in een millimetersprint voor plek drie.