AustraliŽ: miljoenen dode vissen na hitte en overstromingen

Een hittegolf en recente overstromingen hebben geleid tot een massale uitsterving van inheemse vissen in een afgelegen gebied in het zuidoosten van Australië. 

Foto's en video's in Australische media tonen een tapijt van dode vissen die langs de rivier de Darling drijven nabij de stad Menindee in het uiterste westen van New South Wales. News.com.au meldt miljoenen dode vissen. Het zou voornamelijk gaan om zoetwaterharing en kleinere aantallen andere soorten met een groot lichaam, karpers, baars en Murray-Kabeljauw. Omroep ABC schreef zaterdag dat er in de voorgaande jaren herhaaldelijk vissterfte is geweest in Menindee, maar de huidige grote aantallen dode vis doet volgens de autoriteiten de eerdere vissterfte in het niet vallen.

Het sterven van de vissen is waarschijnlijk te wijten aan een combinatie van hitte en lage zuurstofniveaus veroorzaakt door de zich terugtrekkende overstromingen, zei het ministerie van Primaire Industrieën. Voor dit weekend werden in de regio temperaturen van meer dan 40 graden Celsius verwacht, aldus ABC.

Al in 2019 vissterfte in dezelfde regio
Tijdens de ernstige droogte eind 2018 en begin 2019 was er in de rivier bij Menindee volgens de AAP al eerder een enorme vissterfte die door lokale bewoners werd geschat op miljoenen dode vissen. Australië wordt bijzonder hard getroffen door de klimaatcrisis: hittegolven, overstromingen en bosbranden treffen natuur en mensen. In januari waren er meldingen van tientallen dode karpers uit de rivier de Murray, de vissen lagen te rotten in de zon na ernstige overstromingen in de zuidelijke staat Victoria.