Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit voor Poetin

De Oekraïense president Zelensky heeft het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Russische president Poetin wegens vermeende oorlogsmisdaden verwelkomd. Het Kremlin stelde daarentegen dat Rusland de jurisdictie van het ICC niet erkent, waardoor arrestatiebevelen als nietig worden beschouwd.

De Oekraïense procureur-generaal Kostin bedankte de hoofdaanklager Khan van het Internationaal Strafhof. Volgens Kostin zijn er al meer dan 1.000 pagina's met onderzoeksresultaten aan Den Haag overhandigd. Dienovereenkomstig werd de 'ontvoering' van meer dan 16.000 kinderen uit de Oekraïense regio's Donetsk, Luhansk, Kharkiv en Cherson gedocumenteerd. Tot nu toe is Kyiv erin geslaagd om 308 kinderen terug te halen. De Amerikaanse president Biden sprak van een 'gerechtvaardigde' beslissing van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het ICC heeft aangekondigd dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen Poetin wegens het illegaal ontvoeren van Oekraïense kinderen naar Rusland. De rechtbank vaardigde ook een arrestatiebevel uit tegen de Russische commissaris voor kinderrechten, Lvova-Belova . Ze wordt ook beschuldigd van oorlogsmisdaden in verband met de deportatie van Oekraïense kinderen. De arrestatiebevelen worden nu gepubliceerd in plaats van achteraf, omdat wordt aangenomen dat de misdaden nog steeds aan de gang zijn en openbaarmaking zou kunnen helpen om verdere misdaden te voorkomen, aldus het Hof. 

Kremlin-baas Poetin moet als commandant ter verantwoording worden geroepen. Het is echter onwaarschijnlijk dat Poetin daadwerkelijk voor de rechtbank in Den Haag zal verschijnen.

Rusland noemt besluit 'zinloos'
Moskou noemde de beslissing van de Haagse rechtbank 'zinloos'. Kremlin-woordvoerder Peskov zei: "Rusland erkent, net als een aantal andere landen, de jurisdictie van deze rechtbank niet, daarom zijn de beslissingen van deze rechtbank vanuit juridisch oogpunt nietig." Woordvoerster Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat Moskou "niet zou meewerken met de rechtbank". Rusland is "geen partij bij het ICC" en heeft "geen verplichtingen".

Borrell: Arrestatiebevel is nog maar het begin
Het hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Borrell, schreef op Twitter dat de uitvaardiging van een arrestatiebevel nog maar het begin is om Rusland ter verantwoording te roepen voor de misdaden die ze begaan in Oekraïne. "Dit is een belangrijke beslissing voor internationale gerechtigheid en voor de bevolking van Oekraïne", benadrukte Borrell.

Onderzoek van een jaar
De aanklager bij het Strafhof, Khan, startte een jaar geleden een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Khan was drie keer persoonlijk in Oekraïne, onder meer in de regio Kyiv, waar een bloedbad heeft plaatsgevonden in Bucha. De aanhoudingsbevelen zijn een eerste stap op weg naar een rechtszaak. Uit eerdere onderzoeken blijkt echter dat het moeilijk is om hoge ambtenaren ter verantwoording te roepen. In meer dan 20 jaar zijn er slechts vijf veroordelingen geweest voor zogenaamde core crimes. Geen van de veroordeelden zijn topvertegenwoordigers van een machtsstructuur.

VN-Mensenrechtenraad beschuldigt Russische troepen van oorlogsmisdaden
Het rapport van een onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad met ernstige beschuldigingen aan het adres van Rusland is gisteren in Genève gepubliceerd. Dienovereenkomstig hebben Russische troepen in Oekraïne oorlogsmisdaden begaan, zoals moorden met voorbedachten rade, mishandeling van burgers en verkrachtingen.