Schansspringers Klinec en Granerud als RAW AIR-leiders naar vliegschans

's Werelds beste schansspringers- en springsters kwamen de afgelopen dagen in actie in het Noorse Lillehammer. Daar werden voor de mannen en vrouwen weer twee World Cup-wedstrijden afgewerkt die ook meetelden voor het RAW AIR-klassement, waar ook de kwalificatiesprongen meetellen.

Vrouwen, wedstrijd één
In ronde één was de beste sprong verrassend voor de Noorse Eirin Maria Kvandal, die gevolgd werd door RAW AIR-leidster Ema Klinec uit Slovenië, de Duitse Selina Freitag en Abigail Strate uit Canada. Ook Nika Kriznar uit Slovenië en het Noorse duo Anna Odine Strøm - tweede in RAW AIR - en Silje Opseth stonden er nog goed voor, net als de Japanse Yuki Ito.

Ito hield haar plekje in de tweede ronde nét vast, Opseth ging daar ruim overheen en Strøm zakte juist zes plekken terug. Kriznar leverde vervolgens op haar beurt drie plekken in, terwijl Strate daarna juist achter haar terecht kwam. Freitag kwam nét tekort om Opseth voor te blijven, waarna Klinec achter beide dames aan moest schuiven. Kvandal mocht voor haar eerste zege springen, maar dat lukte niet: zevende. Opseth pakte zo de winst, voor Freitag en Klinec, die de leiding in RAW AIR behield.

Mannen, wedstrijd één
Na ronde één was de leiding in handen van de Oostenrijkse RAW AIR-leider Stefan Kraft, voor de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud. Ziga Jelar uit Slovenië volgde verrassend op de derde plek, voor Michael Hayböck uit Oostenrijk, de Duitser Markus Eisenbichler en de Sloveen Timi Zajc.

In ronde twee leverde Zajc zes plekken in, waarna Eisenbichler er negen verloor - de leiding was in handen van de Oostenrijker Manuel Fettner, zestiende na de eerste ronde en nog precies profiterend van gunstige wind. Ook Hayböck zakte negen plekken weg, Jelar beperkte de schade tot vier plekken. Granerud ging wél naar de leiding, met alleen Kraft te gaan. Die kwam echter nét tekort en werd tweede, achter Granerud - opmerkelijk genoeg diens eerste zege voor eigen publiek - en voor Fettner.

Vrouwen, wedstrijd twee
In de eerste ronde was de Duitse Katharina Althaus met enige afstand de beste, ruim voor Eva Pinkelnig uit Oostenrijk. Met Silje Opseth hadden de Noorse thuisfans iemand op de derde plek, voor de Duitse Selina Freitag, Alexandria Loutitt uit Canada en de Noorse Anna Odine Strøm. RAW AIR-leidster Ema Klinec uit Slovenië stond op de achtste plek.

De top-10 in ronde twee werd geopend door een nare val van de Noorse Eirin Maria Kvandal, die gelukkig onder een dusdanige hoek tegen de grond kwam dat de klap meeviel en ze zelf lachend weg kon lopen. Klinec wist haar positie te behouden, Strøm leverde vier plekken in en Loutitt nam de leiding over én sprong voorbij Freitag. Opseth zakte twee plaatsen, Pinkelnig kwam nét tekort om Loutitt voor te blijven. Althaus mocht het afmaken en deed dat overtuigend: winst voor de Duitse, voor Loutitt en Pinkelnig.

Mannen, wedstrijd twee
De jonge Oostenrijker Daniel Tschofenig pakte in de eerste ronde toch wel verrassend de leiding, maar de Sloveen Anze Lanisek zat er niet ver vanaf. Met Stefan Kraft stond er nog een Oostenrijker op de derde plek, voor de Pool Dawid Kubacki, Markus Eisenbichler uit Duitsland, de Japanner Ryoyu Kobayashi en thuisspringers Halvor Egner Granerud en Daniel André Tande.

Tande zakte in de tweede ronde ver terug, maar Granerud nam 'gewoon' de leiding over. Kobayashi bleef de Noor voor, maar Eisenbichler haalde vervolgens uit: hij evenaarde het uit 2009 stammende schansrecord en pakte de leiding. Kubacki bleef hem wel voor, Kraft had pech en zakte vijf plekken terug. Lanisek kwam achter Kubacki terecht, met alleen Tschofenig te gaan. De jonge Oostenrijker pakte niet de winst, maar wel een prima derde plek: winst voor Kubacki, voor Lanisek en Tschofenig.

Klassementen
De vrouwen hebben nog één wedstrijd te gaan, het voor hen historische skivliegen in Vikersund op zondag. Klinec staat op de eerste plek in het RAW AIR-klassement, Althaus lijkt in principe de enige die nog een beetje voor een uitdaging kan zorgen, eventueel samen met Freitag. Strøm en de Oostenrijkse Chiara Kreuzer mogen nog hopen op een top-3-klassering.

Voor de mannen wachten er nog twee kwalificaties én twee wedstrijden op de vliegschans van Vikersund, met Granerud voorlopig als de leider. Lanisek en Kraft staan op gepaste afstand, maar wel bij elkaar in de buurt, met Kubacki mogelijk nog als outsider voor de podiumplekken.