Inflatie in Argentinië gestegen tot 102,5 procent

De economische situatie in Argentinië blijft verslechteren: de inflatie is binnen een jaar meer dan verdubbeld. Het land registreert een van de hoogste prijsstijgingen ter wereld.

De economische en financiële crisis in Argentinië wordt steeds hachelijker: de inflatie op jaarbasis is gestegen tot 102,5 procent. Alleen al in februari stegen de prijzen in het Zuid-Amerikaanse land met 6,6 procent, aldus de statistiekautoriteit. Met name de prijzen voor eten en drinken, maar ook internet- en telefoonkosten liepen daarna fors op.

Overheidsbeleid drijft de inflatie aan
De inflatie in Argentinië behoort tot de hoogste ter wereld. De centrale bank drukt voortdurend vers geld om het begrotingstekort te financieren. Het land lijdt onder een groot staatsapparaat, lage industriële productiviteit en een grote informele economie die de staat veel belastinginkomsten ontneemt.

De schuldenberg groeit voortdurend, de nationale munteenheid, de peso, blijft in waarde dalen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De inflatie in Argentinië werd nu extra aangewakkerd door de mondiale situatie zoals de oorlog in Oekraïne en de verstoringen in de toeleveringsketens.

Prijzen bevroren voor veel producten
Om de inflatie tegen te gaan, heeft de overheid een prijsplafond ingevoerd. Het plan 'eerlijke prijzen' beperkt de prijsstijgingen voor geselecteerde alledaagse producten tussen 1 februari en 30 juni tot maximaal 3,2 procent per maand.

"Dit is een programma gericht op het verminderen van de inflatie en het bereiken van prijsstabiliteit om de koopkracht van het inkomen van de bevolking te herstellen", is de eigen definitie van de regering.

Critici klagen echter over het marktverstorende effect van dergelijke maatregelen. Bovendien zouden feiten worden verdraaid. "Officieel krijgen de producenten en hun veronderstelde bereidheid om te speculeren de schuld van de hoge inflatie", vertelde Lars-Andre Richter van de Friedrich Naumann Foundation in Buenos Aires, die dicht bij de FDP staat, aan DW. Echter, "de gelddrukmachines van de overheid die bijna de klok rond draaien" zijn verantwoordelijk.

Gevolgen voor de bevolking
De inflatie vreet aan de lonen en de lage niveaus van de sociale voorzieningen. Een derde van de Argentijnen leeft in armoede, afhankelijk van buurtnetwerken en gaarkeukens.

Velen proberen hun spaargeld in Amerikaanse dollars te sparen. Maar deze zijn schaars, omdat de staat de uitwisselingen heeft beperkt en zijn eigen reserves nodig heeft.Vreemde valuta is alleen verkrijgbaar op de zwarte markt, tegen een aanzienlijk hogere wisselkoers dan de officiële koers.

Regering onder druk
Maar niet alleen op individueel niveau is er onduidelijkheid en onzekerheid. Volgens berichten in de media is er op regeringsniveau onenigheid over hoe om te gaan met de economische uitdagingen van het land. Drie ministers van Economische Zaken wisselden afgelopen zomer om de beurt vier weken af, toen de economische crisis in het land verergerde.

De regering staat steeds meer onder druk, dit jaar zijn er verkiezingen in Argentinië. Onder president Alberto Angel Fernandez is het armoedecijfer gestegen.

In december keurde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Argentinië goed voor nog eens $ 6 miljard aan hulpbetalingen. Dit was de laatste uitbetaling voor Argentinië in het kader van een programma van 30 maanden dat naar verwachting in totaal $ 44 miljard zal bedragen.