'Kombinierer' Riiber pakt dubbele zege, Lamparter eindwinnaar; Hansen naar 10 uit 10

De beste atleten ter wereld op de noordse combinatie kwamen de afgelopen dagen in actie in het Noorse Oslo op de befaamde Holmenkollen. Voor de vrouwen was dat het einde van het World Cup-seizoen, de mannen trekken eind volgende week nog naar Finland voor de finales.

Vrouwen
Gyda Westvold Hansen was, zoals eigenlijk altijd, weer de beste bij het schansspringen. Het verschil was zelfs nog groter dan normaal, want de Japanse Anju Nakamura - die voor haar doen verrassend goed sprong - mocht pas 1:01 minuten na Nakamura beginnen met de vijf kilometer langlaufen. De Italiaanse Annika Sieff volgde na 1:14 minuten, voor Haruka Kasai uit Japan (+1:22) en de Noorse Ida Marie Hagen (+1:27), die gezien haar langlaufkwaliteiten nog een goede kans op het podium had.

Op de langlaufski's kon Hansen het weer relatief rustig aan doen, Nakamura had halverwege een seconde of tien goedgemaakt en Hagen zat nog zo'n vijftien tellen achter de Japanse. Hansen kwam uiteraard niet in gevaar en won óók de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen: tien uit tien én de wereldtitel. Hagen liet Nakamura in de slotronde achter en pakte een uitstekende tweede plek, terwijl Nakamura haar landgenote Kasai nog achter zich hield.

Mannen, wedstrijd één
Na het schansspringen was het wat de winst betreft eigenlijk al gedaan: Jarl Magnus Riiber was zó veel beter dan de rest, de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl sprong naar een tweede plek en moest alsnog 1:19 minuten (!) wachten om te kunnen beginnen aan het langlaufen. Ryota Yamamoto uit Japan kon na 1:34 van start, voor de Oostenrijkers Stefan Rettenegger (+1:46) en Johannes Lamparter (+2:05), de World Cup-leider die één seconde later gevolgd werd door de rappe Duitser Julian Schmid.

Langlaufend waagde niemand zich aan de onmogelijke opgave om het gat met Riiber te dichten, terwijl Rehrl bijgehaald werd door Rettenegger, Schmid, Lamparter en de Est Kristjan Ilves. Riiber pakte met grote overmacht de overwinning, terwijl een minuut of twee achter hem geknokt werd om de tweede plek. Schmid en Lamparter bleven daar over en het was de Duitser die de rapste benen had, voor Lamparter.

Mannen, wedstrijd twee
Riiber was wederom de beste op de schans, maar met dertien seconden hield Rehrl de schade beduidend beperkter - gezien het verschil in langlaufkwaliteiten kon men zich wel afvragen of dat echt zoveel verschil zou maken. De Oostenrijker Martin Fritz voerde op 1:22 minuten de rest aan, gevolgd door Schmid (+1:39), de Fransman Laurent Muhlethaler (+1:43), Thomas Rettenegger uit Oostenrijk (+1:43), de Noor Espen Bjørnstad (+1:48) en de snelle Duitser Vinzenz Geiger (+1:54) - Lamparter vertrok na 2:03 minuten.

In de langlaufloipes vonden Schmid, Muhlethaler, Geiger en Fritz elkaar snel, waarna de jacht op Rehrl geopend werd. Vooral de twee Duitsers openden in de slotronde een serieuze aanval en Geiger wist met Schmid op te schuiven naar de tweede en derde plek. Riiber boekte ondertussen zijn zesde opeenvolgende zege op de Holmenkollen, ver achter hem liet Geiger zijn landgenoot Schmid achter zich, waarmee het podium compleet was. Lamparter eindigde als zesde en dat was voldoende om de eindzege in de World Cup te pakken, als derde Oostenrijker ooit.