Hoogspringpionier Fosbury (76) overleden

Voormalig atleet Dick Fosbury is op 76-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan zorgde eind jaren zestig voor een revolutie in het hoogspringen, waar hij een nieuwe techniek naar het grote wereldtoneel bracht: de Fosbury Flop, de techniek die tegenwoordig door iedereen gebruikt wordt.

In de eerste ruim zes decennia van het hoogspringen - al sinds 1896 olympisch - landde men doorgaans in de verspringbak, bepaald geen zachte landing. Het was daarom belangrijk om op de voeten te landen, en de meest voorkomende technieken uit die tijd zorgden daarvoor: onder meer het springen met een schaarbeweging en andere manieren waarop eerst de benen over de lat gingen.

Halverwege de jaren zestig begonnen grote schuimkussens hun intrede te doen en langzaam maar zeker leverde dat ruimte op voor andere technieken. Fosbury bracht dat op de Olympische Spelen van 1968 naar het wereldtoneel en pakte er in Mexico-Stad olympisch goud mee. In de jaren erna werd zijn techniek rap overgenomen en bij de Spelen van München in 1972 was de Fosbury Flop gemeengoed - opvallend genoeg werd het goud juist gewonnen door Jüri Tarmak uit de Sovjet-Unie, die Fosbury's techniek níet gebruikte.